Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNederlandse reiziger houdt van warme vakanties

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Nederlandse reiziger houdt van warme vakanties

Maandag 26 november 2007
Bijna 5 miljoen Nederlanders, +4% méér dan verleden jaar, hebben afgelopen zomer (1 april - 1 november) gekozen voor een ANVR-georganiseerde vakantie. De boekingen bij ANVR-touroperators voor een wintervakantie (1 november - 1 april) lopen -volgens de ANVR/TNS NIPO cijfers- tot en met 11 november +7% vóór op verleden jaar, maar dat betreffen geen winterse sneeuwliefhebbers (-5%).

Winter
Vooral het aantal bij ANVR-reisorganisaties geboekte Europese en intercontinentale vliegreizen komende winter groeit met +18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hierdoor komt het totale aantal winterboekingen t/m 11 november uit op +7%.

Europese vliegbestemmingen laten in winter 2007 een groei zien van +20%. Daarbinnen is Spanje met een groei van +4% het meest populair onder ANVR-reizigers als winterse vliegbestemming. Egypte, met t/m 11 november een groei van +50%, neemt vooralsnog de tweede plaats in, gevolgd door Turkije (+65%).

Intercontinentaal lijkt de Nederlander deze winter alle kanten op te vliegen zolang het maar warm is. Wereldwijd zijn het vele landen die daarvan profiteren: in het Verre Oosten (+20%) zijn het vooral Thailand (+33%), Indonesië (+15%) en Vietnam (+38%), in Afrika (+27%) is vooral Kenia (+31%) een grote groeier, en in het Caraïbisch Gebied (+19%) zijn het de Nederlandse Antillen (+30%). De Verenigde Staten van Amerika (+22%) zien het aantal Nederlandse reizigers deze winter ook toenemen nu de dollarkoers zo laag blijft.

Ook het aantal geboekte autovakanties t/m 11 november ligt met +2% iets hoger dan vorig jaar. De twee koplopers zijn Frankrijk en Oostenrijk. De eerste noteert tot op heden +21% meer boekingen, terwijl op de tweede plaats met -10% minder boekin-gen dan verleden jaar, Oostenrijk komt als autovakantieland.

De doorgewinterde wintersporter lijkt de sneeuw eerst uit de lucht te kijken alvorens zijn sportieve sneeuwvakantie te boeken (-5%). Zo trekt Oostenrijk in de boekingen t/m 11 november weliswaar de meeste wintersporters naar zich toe, maar levert het vooralsnog -12% in in vergelijking met verleden jaar deze periode. Frankrijk, ook zeer geliefd bij de sneeuwzoeker, ziet een groei van +6%. Het qua aantal veel kleinere Zwitserland ziet het aantal ANVR-boekingen met +14% toenemen.

Zomer
ANVR-reisorganisaties hebben de afgelopen zomer voor bijna 5 miljoen Nederlanders, +4% méér dan verleden jaar zomer, een pakketreis verzorgt. Meer dan de helft (55%), zo'n 2.750.000, koos daarbij voor het vliegtuig, terwijl 39%, bijna 2 miljoen, een autovakantie boekten. Overige reizigers namen de trein (1%) en de touringcar (5%).

86% van de vliegende ANVR-reizigers koos deze zomer voor een Europese bestemming en 14% voor een intercontinentale. Turkije mag zich zomer 2007 met ruim 600.000 ANVR-boekers het meest populaire vliegvakantieland noemen, ondanks dat het -1% minder werd geboekt dan vorige zomer. Voor Griekenland boekten +11% meer, waardoor het met bijna 580.0000 reizigers vlak achter Turkije eindigt. Spanje bleef stabiel en heette zo'n 560.000 pakketreizigers welkom.

Intercontinentaal vlogen de meeste ANVR-reizigers, zo'n 110.000, naar het Verre Oosten, dat daarmee +2% hoger uitkomt dan verleden jaar. Indonesië (+39%) en China (+19%) werden beduidend meer geboekt. Thailand, Verre Oosten-trekker nummer 1, zag het aantal georganiseerde vakantiegangers afnemen met
-7%. Met net iets meer dan 100.000 trok het Caraïbisch Gebied (+7%) en dan vooral de Nederlandse Antillen (+31%) de Nederlander van het Hollandse vaste land naar het eilandenrijk. De Verenigde Staten (+17%) waren deze zomer de bestemming van zo'n 65.000 ANVR-reizigers, terwijl in Zuid-Afrika (+12%) en Kenia (+9%) ook meer reizigers genoten van een avontuurlijke vakantie.

De georganiseerde autoreizen boekten deze zomer +6% meer dan de vorige, zodat bijna 2 miljoen via het wegennet hun vakantiebestemming bereikten. Frankrijk, autovakantieland nummer 1, boekten met bijna 600.000 +8% meer autoreizigers, gevolgd door Italië dat met +11% groeide tot bijna 300.000. Nederland volgt met bijna 250.000 op een derde plaats, maar leverde wel
-2% in.

Terwijl de pendelbus achterbleef (-12%) kozen +2% meer Nederlanders voor een georganiseerde vakantie per luxe touringcar. Busreizigers kozen daarbij vooral voor Duitsland (+8%) en Frankrijk (-3%).


Deel en print
Gerelateerde Tags