Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR beraadt zich op vervolgstappen tegen Staat om vliegbelasting

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR beraadt zich op vervolgstappen tegen Staat om vliegbelasting

Woensdag 19 maart 2008
Vandaag heeft de president van de rechtbank uitspraak gedaan in het Kort Geding dat diverse partijen, waaronder de ANVR met Schiphol Group, en de BARIN, hadden aangespannen tegen de Staat. De president van de rechtbank acht de invoering van de vliegbelasting niet in strijd met Europese en mondiale luchtvaartafspraken.

Frank Oostdam, directeur ANVR: "Ondanks deze uitspraak houden wij onze twijfels over de juridische grondslag van deze belastingwet, omdat deze naar onze mening in strijd is met de Europese en het Chicago-verdrag op het gebied van de luchtvaart. Wij zullen ons dan ook beraden op mogelijke vervolgstappen. Uiteraard zullen wij dat doen in nauw overleg met de andere partijen."

De vliegbelasting die nauwelijks tot geen milieuwinst oplevert, omdat passagiers uitwijken naar luchthavens in het buitenland en daarvoor (extra) vervuilende autokilometers afleggen, demotiveert de luchtvaartsector om zelf in maatregelen te investe-ren. Daarnaast leidt de vliegbelasting nu tot het verlies van arbeidsplaatsen, terwijl in 2011 het EU-voorstel met betrekking tot emissiehandel voor de luchtvaart wordt ingevoerd.

"Wij staan achter de invoering van de emissiehandel, omdat daarmee de gewenste relatie wordt gelegd tussen de hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen en de bijdrage die daarvoor dient te worden betaald" aldus Oostdam.


Deel en print
Gerelateerde Tags