Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR vecht met succes handelwijze IATA aan

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR vecht met succes handelwijze IATA aan

Woensdag 26 maart 2008
Reisbrancheorganisatie ANVR heeft met succes een rechtzaak aangespannen tegen IATA, vertegenwoordiger van de luchtvaartindustrie. Rechtbank Haarlem heeft geoordeeld dat IATA Nederland misbruik heeft gemaakt van haar machtspositie en zich opstelt als monopolist.

IATA kwam hiertoe door reisagenten te dwingen tot volledige betaling van tickets van airline DCA. Dit, terwijl reisagenten juist hadden gewaarschuwd dat luchtvaartmaatschappij DCA in grote financiële problemen verkeerde. Na faillissement van de luchtvaartmaatschappij bleven reisagenten en hun klanten achter met een schade van 42.000 euro, omdat de wettelijke bevoegdheid van opschorting door reisagenten werd uitgesloten.

De Rechtbank legde het verweer, waarin IATA Nederland te kennen gaf te handelen zoals de internationale IATA-regels voorschrijven, naast zich neer. De ANVR kreeg daarmee het gelijk aan haar kant, omdat reisagenten wettelijk een opschortingsrecht van betaling hebben als men vreest dat de luchtvaartmaatschappij zijn vluchten niet kan uitvoeren. Volgens de rechter had IATA onvoldoende rekening gehouden met de belangen van reisagenten en handelt zij, door misbruik te maken van haar economische machtspositie, in strijd met de mededingingsregels.

Het is nu de taak aan de ANVR en haar leden reisagenten de claims nader gespecificeerd voor te leggen, waarna de rechter tot een finale beslissing kan komen. De ANVR heeft hier alle vertrouwen in en realiseert zich dat deze uitspraak van de rechtbank grote (positieve) gevolgen kan hebben voor de betalingsplicht van reisagenten, zeker ook internationaal.


Deel en print
Gerelateerde Tags