Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksRyanair handelt in strijd met consumentvriendelijke Code Reisaanbiedingen

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Ryanair handelt in strijd met consumentvriendelijke Code Reisaanbiedingen

9 april 2008
Reisbrancheorganisatie ANVR, waarbij zo'n 2000 reisondernemingen zijn aangesloten, is van mening dat luchtvaartmaatschappij Ryanair de consument misleidt en daarmee in strijd handelt met de Code Reisaanbiedingen. De brancheorganisatie heeft de Reclame Code Commissie (RCC) dan ook verzocht Ryanair te veroordelen en te dwingen haar website aan te passen.

Ryanair, die vooral vliegt op bestemmingen binnen Europa, vermeldt op haar recent vernieuwde website in eerste instantie prijzen van vluchten exclusief belastingen en verdere kosten. Pàs als de consument een keuze heeft gemaakt voor de gewenste vliegmogelijkheid worden de inclusiefprijzen getoond, die hoger zijn. Dit acht de ANVR in strijd met de Code Reisaanbiedingen.

Deze Code, op 1 april 2007 van kracht geworden en mede geïnitieerd door de ANVR, bepaalt in grote lijnen dat reclame-uitingen de consument niet mogen misleiden en niet in strijd mogen zijn met de waarheid. De Code is juist bedoeld om aanbieders te houden aan het vermelden van correcte en duidelijke prijzen in hun reclame-uitingen ook van toepassing op websites, zoals in diverse voorgaande zaken al is beslist door de Reclame Code Commissie.

Ryanair hanteert tevens sterk uiteenlopende belastingen en toeslagen die per vlucht verschillen. Zij brengt daarmee niet de feitelijke kosten -onafhankelijk van bestemming, datum of tijdstip van vertrek- in rekening bij de consument, maar een fictief bedrag.
De wijze van presenteren van de tarieven door luchtvaartmaatschappij Ryanair lijken zo goedkoper dan bij andere. Dit kan van doorslaggevende betekenis zijn in een sterk concurrerende luchtvaartsector.
De ANVR verwacht dan ook dat de Reclame Code Commissie een duidelijke uitspraak doet en deze handelswijze van Ryanair veroordeelt.