Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksKan toerisme wereldwijde armoede bestrijden?

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Kan toerisme wereldwijde armoede bestrijden?

6 mei 2008
Hoe kan toerisme bijdragen aan het bestrijden van armoede en wat levert het op? Wat kan de reisbranche doen om onderwijs te stimuleren in ontwikkelingslanden en hoe concreet kan dat? Welke rol speelt het (toeristisch) bedrijfsleven om enkele van deze zgn. millenniumdoelen te bereiken en waarom? Deze en andere vragen staan centraal op de 12de Groeneveld Conferentie die op woensdag 18 juni in Amsterdam wordt gehouden.

189 Landen hebben acht jaar geleden, aan de hand van acht afspraken, zich ten doel gesteld om vóór 2015 de wereldwijde armoede te halveren. Vertegenwoordigers uit de Nederlandse toerismebranche, maatschappelijke organisaties en overheid gaan tijdens de conferentie met elkaar in gesprek over de rol van de millenniumdoelen binnen duurzame ontwikkeling van toerisme en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Duurzaam toerisme en maatschappelijk verantwoord ondernemen spelen inmiddels een steeds grotere rol binnen goed ondernemerschap. Duurzaam toerisme wil eigenlijk niets anders zeggen dan reizen organiseren en vakantie vieren waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur. Alleen zó kan ook in de toekomst verantwoord worden gereisd.

De Engelssprekende keynote-speaker Klaus Lengefeld, senior adviseur duurzaam toerisme van de Duitse ontwikkelingsorganisatie GTZ, legt de toehoorders een scherpe analyse voor. Hij probeert daarbij te komen tot antwoorden op vragen als ‘Is eco- en kleinschalig toerisme het antwoord op armoedebestrijding? Wie heeft er wat aan en wat levert het op? Of zijn mensen die lijden onder armoede juist gebaat bij massatoerisme?'.

Vanuit hun visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen presenteren vervolgens Elfrieke van Galen (KLM), Bouwe Taverne (Rabobank), Marlies Hoving (ACCOR hotels) en David Rosenberg (ECOM agro-industrial corporation) hoe de vier bedrijven de millenniumdoelen hebben verankerd in hun bedrijfsstrategie. Tijdens een discussie gaat een panel in op de uitdagingen, dilemma's en toepasbaarheid van de voorbeelden in de reisbranche.

Professionals vanuit overheden, reisondernemingen, belangenorganisaties en onderwijs worden van harte uitgenodigd om mee te praten en denken over de millenniumdoelen en de rol van de reisbranche binnen duurzaam toerisme.

Noot
Het volledige programma, meer informatie en het inschrijfformulier staan op www.idut.nl.

De conferentie wordt georganiseerd door het platform Duurzaam Uitgaand Toerisme (IDUT); een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheid, dat onder voorzitterschap staat van de ANVR. Voor deze conferentie wordt samengewerkt met NCDO, dat mensen in Nederland betrekt bij internationale samenwerking.
Voor algemene informatie: www.idut.nl, www.ncdo.nl, www.millenniumdoelen.nl.