Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksRechter wijst opschorting van betaling aan Alitalia af

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Rechter wijst opschorting van betaling aan Alitalia af

Vrijdag 12 september 2008
De voorzieningenrechter heeft het verzoek in het kort geding van de ANVR om de betaling van reisagenten aan Alitalia voor een deel op te schorten, niet gehonoreerd. De rechter erkende het spoedeisende belang van de ANVR en oordeelde tevens dat de ANVR geen andere alternatieven had dan een kort geding.

Door de rechter werd evenwel in het kader van een belangenafweging geoordeeld dat ANVR weliswaar een gerechtvaardigd belang had, maar dat op verzoek van IATA door Alitalia internationaal een deposito was gestort van 50 mln.
Gelet hierop oordeelde de rechter dat het risico van agenten niet (meer) zo groot was om een vérstrekkend besluit te nemen ten aanzien van het betalingssysteem van IATA, wat ook internationaal gevolgen zou kunnen hebben.

Hoewel er zeker voor de ANVR positieve overwegingen zijn opgenomen in het vonnis is de ANVR toch teleurgesteld dat de financiële belangen van reisagenten en consumenten het afleggen tegen de handhaving van het IATA-betalingssysteem.

De rechter erkent hierbij dat er voor de ANVR geen alternatieven zijn, maar de rechter neemt genoegen met de uitleg van IATA dat het gestelde deposito toereikend is.

ANVR respecteert het oordeel van de rechter en zal haar leden adviseren de betalingen aan IATA strikt uit te voeren. Indien een mogelijk faillissement van Alitalia - ondanks het gestelde deposito - leidt tot schade voor ANVR-leden en haar klanten zal de ANVR zich zonder meer wenden tot IATA en daar een claim indienen.


Deel en print
Gerelateerde Tags