Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR-reiziger afwachtend met boeken wintervakantie

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR-reiziger afwachtend met boeken wintervakantie

Vrijdag 26 september 2008
De boekingen van georganiseerde reizen voor het huidige zomerseizoen, 1 april tot 1 november, lopen tot en met 7 september langzamerhand iets terug en komen, licht teleurstellend, uit op +1% ten opzichte van verleden jaar.

De eerste vakanties voor winterse zon- en sneeuwbestemmingen (1 nov.-1 apr.) zijn geboekt bij ANVR-touroperators. Hoewel het nog vroeg in het seizoen is, komen de boekingen voorzichtig op gang. De reisbranche herkent de terughoudendheid van de consument. Reisondernemingen wijten dit aan de hoge brandstofprijzen, de vliegbelasting en economisch gezien het gedaalde consumentenvertrouwen om nu al winterse zon- of sneeuwvakanties te boeken. Dit laat zich vooral zien bij de intercontinentale vakanties die meestal bij eerste boekingen goed worden geboekt.

De economische groei aan het begin van de boekingsperiode voor de zomer is voor een groot deel teniet gedaan door een gedaald consumentenvertrouwen en de perikelen op de financiële markten, waardoor dit leidt tot een marktgroei van slechts +1%. Bijna 5 miljoen Nederlanders hebben deze zomer een georganiseerde vakantie geboekt bij één van de circa 200 ANVR-reisorganisaties.

Meer dan de helft kiest voor een Europese of verre vliegvakantie, terwijl bijna 40% de voorkeur geeft aan een autovakantie. De overigen kiezen voor de touringcar (5%), de trein (1%) of een cruiseschip (1%).
Alledrie de populairste Middellandse Zeebestemmingen met ieder meer dan 500.000 ANVR-reizigers tot en met 7 september, Griekenland (-2%), Spanje (-1%) en Turkije (-5%), blijven achter ten opzichte van verleden jaar. Alleen Egypte ziet met bijna 125.000 boekingen een groei van +19% onder ANVR-reizigers.

15% Van alle vliegende ANVR-reizigers pakt deze zomer het vliegtuig voor een verre reis, waardoor de populariteit van deze intercontinentale bestemmingen groeit met +7% ten opzichte van vorig jaar. Terwijl het Verre Oosten (-4%), Afrika (-27%) en Zuid-
Amerika (-6%) achterblijven, zijn het vooral de Verenigde Staten (+45%), Midden-Amerika (+17%) en het Caraïbisch Gebied (+7%) die voor deze groei zorgen op verre bestemmingen.

Deze zomer heeft +1% méér ANVR-reizigers dan verleden jaar gekozen voor een autovakantiebestemming. Frankrijk noteert zelfs +2% méér en is daarmee dan ook de meest populaire autobestemming onder ANVR-vakantiegangers. Italië (+16%) en Duitsland (+10%) nemen de 2de en 3de plaats in. Nederland levert deze vakantieperiode -15% in op zijn populariteit ten opzichte van verleden jaar.


Deel en print
Gerelateerde Tags