Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksGedaald consumentenvertrouwen deze winter ook merkbaar in reisbranche

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Gedaald consumentenvertrouwen deze winter ook merkbaar in reisbranche

Maandag 27 oktober 2008
De winterboekingen (november - april) bevestigen het beeld van een voorzichtige consument in tijden van financiële onzekerheid. Het aantal t/m 12 oktober geboekte vakanties bij ANVR-reisorganisaties voor winterse zon- en sneeuwbestemmingen komt voorlopig -11% lager uit dan verleden jaar deze periode. Het aantal georganiseerde reizen voor het huidige zomerseizoen (april - november), geboekt bij één van de bijna 200 ANVR-reisorganisatoren, komt net als vorige maand uit op +1% in vergelijking met verleden jaar zomer.

Ondanks de financiële steun en de garanties die overheden bieden aan consument en bedrijfsleven ontkomt ook de reisbranche er niet aan dat het consumentenvertrouwen voorlopig op een laag pitje staat. De reisbranche verwacht dat de consument zijn tweede, derde of zelfs vierde vakantie de komende wintermaanden óf voorlopig uitstelt óf dichter bij huis zoekt, zolang het vertrouwen zich niet heeft hersteld.

Winter
Zowel vliegbestemmingen dichter bij huis (-15%) als intercontinentale vliegbestemmingen (-19%) blijven voor de komende winterperiode achter met -17%. Terwijl intercontinentale, verre bestemmingen t/m 12 oktober bijna allemaal flink moeten inleveren, lijken de Verenigde Staten van Amerika voorlopig nog de vruchten te plukken van de inmiddels licht gestegen, maar nog altijd lage dollarkoers. Naar de Verenigde Staten is voor de komende winter +8% méér geboekt bij ANVR-reisorganisaties dan vorig jaar deze periode. In het Verre Oosten is het vooral Indonesië dat voorlopig +8% noteert.

Bestemmingen in autovakantielanden blijven deze winter weliswaar met -6% achter, maar dit vervoermiddel laat de minste daling zien. Oostenrijk trekt daarbij als toeristische bestemming, volgens de ANVR-boekingsstatistieken, de meeste reizigers en blijft als autovakantieland op hetzelfde niveau als vorig jaar. Als sneeuwbestemming trekt Oostenrijk de meeste wintersportliefhebbers t/m 12 oktober (sneeuwmarktaandeel 53%), gevolgd door Frankrijk (sneeuwmarktaandeel 32%).

Zomer
Het aantal reizen voor het huidige zomerseizoen geboekt bij ANVR-reisorganisaties t/m 12 oktober komt net als vorige maand uit op +1% in vergelijking met verleden jaar zomer.
Meer dan de helft (54%) van deze ruim 5 miljoen reizigers boekte deze zomer een Europese (-1%) of een verre vliegbestemming (+6%).
15% van alle vliegers die voor een verre bestemming kozen, boekte een vakantie naar de Verenigde Staten (+43%), Midden-Amerika (+16%) en het Caraïbisch Ge-bied (+8%). Afrika (-29%), het Verre Oosten (-4%) en Zuid-Amerika (-8%) daarentegen zagen het aantal reizigers via een ANVR-reisorganisatie dalen.
De overige 85% vliegers boekte een Europese vliegbestemming. De meest populaire Middellandse Zeelanden: Turkije (-7%), Griekenland (-3%) en Spanje (-1%) boekten minder reizigers deze zomer. Portugal (+4%) en Egypte (+17%) zijn weliswaar een be-duidend kleinere speler op de toeristische markt, maar zagen hun populariteit deze zomer verder toenemen.

Het aantal bij ANVR-reisorganisaties geboekte autovakanties steeg deze zomer met +1%. Frankrijk blijft favoriet nummer één (+2%), gevolgd door Italië dat het aantal boekingen zag stijgen met +16%. Nederland neemt de derde plaats in, maar zag het aantal boekingen dalen met -14%.


Deel en print
Gerelateerde Tags