Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksConsument wacht met boeken wintervakantie

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Consument wacht met boeken wintervakantie

Dinsdag 25 november 2008
De consument heeft een afwachtende houding als het gaat om het boeken van zijn georganiseerde zon- of sneeuwvakantie de komende winter (1 november - april). Met -14% in vergelijking met verleden jaar tot en met 9 november is deze terughoudendheid in boeken te zien in de winterstatistiek van ANVR/GfK. Het aantal georganiseerde reizen afgelopen zomer (1 april - 1 november), geboekt bij ANVR-touroperators, komt uit op hetzelfde aantal als verleden jaar zomer.

De maand november is altijd al een rustige maand
binnen de branche, maar evenals andere sectoren constateert ook de reisbranche dat het consumentenvertrouwen op dit moment op een laag pitje staat. Reisondernemingen verwachten dat met het uitkomen van de nieuwe, aantrekkelijke zomergidsen in december en de Vakantiebeurs in januari het vertrouwen toeneemt en de consument besluit tot boeken.

Winter
De boekingscijfers t/m 9 november laten voorlopig voor de winter een verschuiving zien van vliegvakanties naar autoreizen: 40% heeft bij een ANVR-touroperator een vliegvakantie geboekt, terwijl 47% heeft gekozen voor een autovakantie.
Zowel vliegbestemmingen in Europese en Middellandse Zeelanden als naar verder weg gelegen bestemmingen blijven tot op heden achter met -21% in de winter.

Turkije sloot deze zomer af als best bezochte vliegbestemming onder ANVR-touroperators, maar daalt in de boekingen t/m 9 november voor komende winter met -43% t.o.v. verleden jaar winter. Zeer vele bestemmingen zijn tot op heden beduidend minder geboekt dan vorig jaar. Daarentegen valt op dat de Verenigde Staten van Amerika (+3%) en India/Nepal (+33%) de consument naar zich toe weten te trekken deze winter.

Autoreizen blijven in de boekingen komende winter met -9% achter op verleden jaar. Het enige land dat voorlopig een groei laat zien bij ANVR-reisondernemingen is Duitsland met +5%. Ook Nederland levert voorlopig -6% in.

Van alle sneeuwliefhebbers (-7%) die al een winterse vakantie hebben geboekt bij een ANVR-reisonderneming heeft 51% gekozen voor het populaire Oostenrijk, dat daarmee toch -5% lager ligt dan verleden jaar winter, en 35% heeft gekozen voor Frankrijk, dat -6% lager ligt.

Zomer
Het aantal georganiseerde reizen afgelopen zomer (1 april - 1 november) komt uit op hetzelfde aantal als verleden jaar zomer. Van de ruim 5 miljoen reizigers die hebben geboekt bij ANVR-touroperators koos 55% voor een vlieg- en 38% voor een autovakantie. De overigen reisden per touringcar (5%), trein (1%) en cruiseschip (1%).

Turkije, Griekenland en Spanje zijn de meest populaire vliegbestemmingen van deze zomer. Ondanks dat kwam het aantal ANVR-geboekte vliegbestemmingen dichterbij huis -1% lager uit dan verleden jaar.
Voor intercontinentale reizen (zoals de Verenigde Staten (+42%), Midden-Amerika (+16%), Zuid-Amerika (-8%), Caraïbisch gebied (+8%), Verre Oosten (-5%), Afrika (-30%) en Australië/Nieuw-Zeeland (+24%)), is deze zomer +6% meer geboekt.


Deel en print
Gerelateerde Tags