Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksBoekingen lopen achter, vakantie-intentie nadrukkelijk aanwezig

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Boekingen lopen achter, vakantie-intentie nadrukkelijk aanwezig

Vrijdag 30 januari 2009
De boekingen die gemaakt zijn tot aan de Vakantiebeurs (12 januari) laten voor de komende zomer (april - november) een achterstand zien van -18% in vergelijking met de boekingen vorig jaar. De reeds geboekte wintervakanties (november - april) blijven volgens de ANVR/GfK-boekingsstatistieken nog achter met -13%. Echter, uit zeer recente gegevens mag worden opgemaakt dat de winterboekingen aantrekken, omdat veel last minutes worden geboekt. De intentie om een zomervakantie te boeken is bij de Nederlandse vakantieganger wel degelijk aanwezig, volgens het tweede van de vijf achtereenvolgende onderzoeken onder een representatieve groep consumenten. De reisbranche verwacht dan ook een deel van deze achterstand nog in te lopen, omdat vakantiegangers kort na het boeken ook vertrekken.

Ondervraagden door NBTC.NIPO research, dat op initiatief van de ANVR onderzoek doet naar de verwachtingen van de Nederlandse vakantieganger, geven aan dat zij wél de intentie hebben om nog te gaan boeken bij een reisbureau of touroperator. Het aantal dat zegt zijn vakantie nog te willen boeken, ligt beduidend hoger dan verleden jaar. 81% Geeft aan even vaak of zelfs vaker op vakantie te willen gaan dan in 2008. Hieruit kan worden opgemaakt dat men het boeken voorlopig nog even uitstelt. De trend dat het moment van boeken steeds dichter komt te liggen tegen het moment van vertrek wordt hiermee doorgezet.

Het aantal Nederlanders dat volgens het vakantie-intentieonderzoek in 2009 de voorkeur geeft aan een buitenlandse vakantie in het algemeen ligt praktisch gelijk aan vorig jaar, evenals het aantal dat lijkt te kiezen voor een binnenlandse vakantie. Het onderzoek laat tevens zien dat meer Nederlanders dan vorig jaar in deze periode hun keuze voor komende zomer laten vallen op een verre bestemming. Wellicht heeft dit te maken met de gedaalde olieprijzen en de sterke euro. De ANVR/GfK-boekingscijfers tot 12 januari laten dit echter nog niet zien: verre vliegbestemmingen blijven vooralsnog achter met -33% en dichtbij bestemmingen met -27%. Het marktaandeel vliegtuig - auto is gelijk aan elkaar (47%). Wel daalt het aantal vliegvakanties met -28% en het aantal autoreizen met -7%.

De reisbranche bijft voor komende zomer, ondanks de huidige boekingscijfers, hoopvol gestemd. Dit, omdat de verwachte vakantiefrequentie en -intentie van de Nederlander, volgens het intentieonderzoek, onverminderd hoog te noemen is en niet verschilt met de intentie van januari vorig jaar.


Deel en print
Gerelateerde Tags