Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR: afschaffing vliegtax een verstandig besluit

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR: afschaffing vliegtax een verstandig besluit

Woensdag 25 maart 2009
De ANVR complimenteert het kabinet met het verstandige besluit om de vliegtax (naar verwachting) per 1 juli af te schaffen. Het getuigt van politieke moed om terug te komen op een eerder genomen besluit dat slecht heeft uitgewerkt voor de economie. Een onderzoek van SEO (in opdracht van ANVR en NBTC) gaf 2 weken geleden aan dat afschaffing van de tax per saldo € 1,3 mld. meer omzet gaat opleveren voor de Nederlandse economie en in het bijzonder de luchtvaartsector. ANVR vertrouwt er op dat het een belangrijk signaal is om weer reizen te gaan boeken met vertrek van Nederlandse luchthavens.

De vliegtax vormde een onderdeel van het regeerakkoord van februari 2007. Op grond hiervan werd een belasting ingevoerd op vertrek vanaf Nederlandse luchthavens per 1 juli 2008. Door de ANVR werd hiertegen fel geprotesteerd. Via stickers en radiospots onder het motto "stop de vakantiebelasting" konden in oktober 2007 door de ANVR in enkele weken tijd bijna 50.000 steunbetuigingen worden overhandigd aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Financiën. Samen met Schiphol startte de ANVR voorts een Kort Geding vanwege de strijdigheid van de tax met internationale verdragen. In maart 2008 werden de eisen helaas verworpen, maar er was voldoende aanleiding voor de ANVR en Schiphol om een bodemprocedure tegen de Staat te starten.

De effecten van de invoering van de vliegtax per 1 juli 2008 waren desastreus. Honderdduizenden reizigers weken uit naar dichtbijgelegen buitenlandse luchthavens. Om de economische effecten van de vliegtax goed in kaart te brengen nam de ANVR samen met NBTC daarom in september 2008 het initiatief om de Stichting Economisch Onderzoek van de UvA een onderzoek te laten uitvoeren.
Gelet op de besprekingen in het kabinet naar aanleiding van de economische crisis, werd de publicatie van het onderzoek vervroegd. Op 11 maart 2009 kon door de ANVR en SEO worden bekend gemaakt dat door de vliegbelasting bijna 1 miljoen reizigers vertrekken vanaf buitenlandse luchthavens, de vliegtax een omzetderving veroorzaakt van € 1,3 mld, en tegenover de opbrengst voor de overheid er verminderde inkomsten staan waardoor de opbrengst vrijwel geheel weer teniet worden gedaan.

"We hebben in de afgelopen 2 jaar samen KLM, Barin en Schiphol goed samengewerkt in onze acties tegen de vliegtax. De ANVR heeft het SEO-onderzoek op het juiste moment gepresenteerd en het is verheugend te vernemen dat de onderzoeksresultaten door het kabinet zijn gebruikt. Mijn compliment aan het kabinet voor het duidelijke besluit om de tax af te schaffen. Wij vertrouwen er op dat dit voor de klant nu tevens een signaal is om vakanties en zakenreizen te boeken met vertrek vanaf Nederlandse luchthavens " aldus Frank Oostdam, directeur van de ANVR.

Over de wijze waarop de vliegbelasting wordt teruggegeven aan klanten die reeds geboekt hebben met vertrek vanaf 1 juli, wordt op korte termijn overleg gevoerd met de airlines. De ANVR zal daarna een advies voor de leden opstellen, doch merkt nu reeds op dat klanten zich over de teruggave geen zorgen hoeven te maken.


Deel en print
Gerelateerde Tags