Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNederlander boekt zijn vakantie last-minute

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Nederlander boekt zijn vakantie last-minute

Vrijdag 17 juli 2009
De Nederlander heeft dit jaar lang gewacht met het boeken van zijn zomervakantie, maar doet dat nu alsnog last-minute, na ontvangst van zijn vakantiegeld en weer iets meer vertrouwen in een langzaam aantrekkende economie. Volgens de ANVR/GfK boekingscijfers hebben in de maand juni +7% méér Nederlanders dan vorig jaar een zomervakantie geboekt bij een ANVR-touroperator. Daarmee loopt de achterstand die de reisbranche had opgelopen vanwege de economische crisis langzaam terug van -18% begin dit jaar naar -10% begin juli. Vooral autovakanties en verre vliegvakanties zijn opvallend veel geboekt in de maand juni.

Bijna de helft (49%) van alle Nederlanders die een reis boekte bij een ANVR-touroperator stapt deze zomer in het vliegtuig naar een Europese of verre bestemming. Het vliegtuig is daarmee nog steeds het meest populaire vakantievervoermiddel, al blijft het totale aantal vliegreizen achter met -17% in vergelijking met de boekingen vorig jaar tot begin juli.

In juni werden er +5% meer intercontinentale reizen geboekt dan verleden jaar in deze periode, waarbij vooral de last-minute-keuze viel op Thailand en Indonesië. ANVR-touroperators registreerden in juni zowel voor Thailand als voor Indonesië +41% meer boekingen dan vorig jaar juni. Thailand ziet hierdoor zijn achterstand teruglopen tot -18% en Indonesië tot -13%.
Volgens de ANVR/GfK statistieken zoeken deze zomer de meeste Nederlanders de zon op in Turkije. Met +9% meer boekingen in de maand juni heeft Turkije zijn achterstand voor de gehele zomer ingelopen tot -9%. Griekenland en Spanje volgen op de voet, maar het is deze landen niet gelukt te profiteren van de last-minutes in juni. Griekenland moet het deze zomer daarom voorlopig nog doen met -19% minder en Spanje met -16% minder boekingen dan vorig jaar.

Het aantal bij ANVR geboekte autovakanties in de maand juni stijgt met +28% ten opzichte van vorig jaar juni. Dit betekent nog slechts een daling van -3% ten opzichte van àlle voor deze gehele zomer geboekte autoreizen ten opzichte van vorig jaar. Vooral het bij Nederlanders zo favoriete Frankrijk wist te profiteren van de geboekte vakanties in juni met +43%, waardoor het land van de Tour nog slechts aankijkt tegen een totale achterstand deze zomer van -4%. Bijna een derde van alle reizigers die een autovakantie heeft geboekt bij een ANVR-touroperator kiest voor de bestemming Frankrijk.
Ook Italië is dit jaar populair. De ANVR/GfK statistiek laat zien dat met +58% meer boekingen in juni het totaal aantal zomerboekingen inloopt tot -3%. Vooral de Italiaanse meren werden alleen in juni al met +75% méér dan vorig jaar enthousiast geboekt.

Water trekt altijd Nederlanders. Zo ziet ook de cruisemarkt, ondanks dat het om een beduidend kleiner aantal reizigers gaat dan bij vlieg- of autovakanties, het aantal geboekte cruisevakanties voor deze zomer stijgen met +27% ten opzichte van vorig jaar zomer.


Deel en print
Gerelateerde Tags