Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNederlander vliegt ver last-minute

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Nederlander vliegt ver last-minute

Maandag 17 augustus 2009
De reisbranche ziet het totaal aantal Nederlanders dat dit jaar zijn zomervakantie heeft geboekt bij een ANVR-reisorganisatie met -9% achterblijven ten opzichte van vorig jaar. De ANVR-GfK statistiek toont daarmee aan dat de achterstand die de reisbranche had opgelopen dit jaar langzaam terugloopt van -18% begin dit jaar, via -10% vorig maand, naar -9% tot 1 augustus.

In de maand juli heeft +12% méér Nederlanders dan verleden juli opvallend veel verre vliegbestemmingen geboekt bij ANVR-reisorganisaties. Het aantal in juli geboekte vliegvakanties naar bestemmingen op het Europese vasteland loopt -1% achter op vorig jaar. Daarmee komt het totaal aantal geboekte vliegvakanties voor de gehele zomer nu uit op een achterstand van -16%, maar loopt dit percentage langzaam in. Het zijn vooral Indonesië (+42%) en Thailand (+137%) die in de maand juli de twijfelende Nederlander alsnog naar zich toe weten te trekken.

De top 3 dichterbij vliegbestemmingen deze zomer blijven Turkije, Griekenland en Spanje, ondanks hun achterstand ten opzichte van verleden jaar zomer. Het waren in de maand juli vooral Turkije (+4%) en Griekenland (+1%) die met meer boekingen wisten te profiteren van de afwachtende Nederlander, waardoor hun achterstand iets minder wordt.

Terwijl autovakanties voor deze zomer in de maand juni zeer goed werden geboekt, laat de maand juli een achterstand zien in geboekte autovakanties van -6% ten opzichte van vorig jaar juli. In de maand juli werden wel enthousiast autovakanties geboekt voor Duitsland (+17%), Scandinavië (+43%), Oostenrijk (+11%), Spanje (+16%) en Kroatië (+44%). Daarmee komt het totaal aantal geboekte autovakanties uit op -3% ten opzichte van verleden jaar.

Opvallend is, al gaat het om beduidend minder mensen dan bij vlieg- en autovakanties, de groei bij cruise- (+31%) en touringcarreizen (+6%). Van vakanties per touringcar worden Frankrijk (+21%) en Duitsland (+5%) het meest bezocht, maar ziet Groot-Brittannië met +34% de grootste groei voor deze zomer. Bij de pendelreizen is Spanje veruit favoriet met een groei van +12%.ANVR
Deel en print
Gerelateerde Tags