Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksVakantieboekingen zomer trekken iets aan

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Vakantieboekingen zomer trekken iets aan

Maandag 21 september 2009
De ruim 200 bij de ANVR aangesloten reisorganisaties zien het totaal aantal boekingen voor deze zomer die zijn gedaan tot begin september toch nog iets aantrekken. De achterstand van -18% die de reisbranche begin dit jaar had, loopt de laatste maanden langzaam terug van -10% in juli, -9% in augustus naar -8% in september. Voor de reisbranche worden de zomerboekingen afgesloten per 1 november.

Deze zomer koos de helft van alle Nederlanders die bij een ANVR-touroperator een pakketreis boekte een vliegvakantie, terwijl 41% zijn keuze liet vallen op een autovakantie. Het totaal aantal geboekte vliegvakanties ligt -15% lager dan verleden jaar tot begin september en autovakanties werden -2% minder geboekt bij ANVR-touroperators. Vooral verre bestemmingen moeten deze zomer met -23% ten opzichte van verleden jaar inleveren, ondanks dat in augustus ruim + 2% meer Nederlanders dan vorig jaar een verre bestemming boekten. Maar ANVR-touroperators zien dit jaar zelfs de belangstelling voor Europese vliegbestemmingen teruglopen: -14% ten opzichte van verleden jaar.

Het best bezochte Middellandse Zeeland is Turkije, maar deze bij Nederlanders zo populaire zonbestemming moet het met -6% minder ANVR-boekingen doen in vergelijking met verleden jaar. Griekenland (-17%) en Spanje (-16%) volgen als zonnige vliegbestemming op de voet.
Frankrijk blijft nog steeds de meest favoriete bestemming voor autovakanties, maar ook zij levert -4% in, gevolgd door Italië (-2%). Duitsland neemt met +6% meer boekingen deze zomer de derde plaats in op de lijst van populaire autovakantiereizen.

Opvallend deze zomer is de groei van het aantal bij ANVR-reisorganisaties geboekte reizen per touringcar. Het gaat weliswaar om beduidend kleinere aantallen (marktaandeel 6%) dan bij het vliegtuig (marktaandeel 50%) en de autovakanties (marktaandeel 41%), maar vooral excursies per touringcar laten een plus zien. Frankrijk is -naast Duitsland- de meest favoriete bestemming deze zomer. Voor Frankrijk noteerden ANVR-touroperators +21% meer boekingen per touringcar dan vorig jaar en voor Duitsland +5% meer. Bij de touringcarpendels is het Spanje dat een groei noteert van +8% ten opzichte van vorig jaar.


Deel en print
Gerelateerde Tags