Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR tevreden met extra maatregelen paspoorten bijgeschreven kinderen (persbericht)

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR tevreden met extra maatregelen paspoorten bijgeschreven kinderen (persbericht)

Woensdag 16 mei 2012
De ANVR is tevreden met de extra maatregelen die Minister Spies gisteren heeft toegezegd in de Tweede Kamer commissievergadering om er voor te zorgen dat paspoorten op tijd kunnen worden verstrekt aan kinderen die nu nog staan bijgeschreven in het paspoort van hun ouders.

Aanleiding voor de problemen is een EU-besluit op grond waarvan vanaf 26 juni 2012 alle kinderen zelf een eigen paspoort moeten hebben en niet meer mogen reizen als zij staan bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. Van de bijna 850.000 bijgeschreven kinderen hebben er op dit moment zo’n 300.000 nog geen eigen reisdocument. Door de extra aanvraagdrukte voor een paspoort dreigde deze groep pas op 1 september een paspoort te kunnen ontvangen.

De ANVR heeft daarom begin april een brandbrief aan de Minister gezonden en heeft hiervoor ook via de pers en bij Kamerleden aandacht gevraagd. Het risico bestond immers dat honderdduizenden gezinnen geen vakantie zouden kunnen boeken of hun vakantie hadden moeten annuleren door het niet tijdig verkrijgen van een paspoort voor de kinderen.

De Minister deelde in het overleg mee een extra drukmachine voor paspoorten en extra papier te hebben besteld. Daarnaast wordt bij de drukker de huidige 2-ploegendienst omgezet in een 3-ploegendienst. Gemeenten hanteren verlengde openingstijden en iedere dag gaan er instructies naar de gemeenten. Er worden nog andere noodmaatregelen achter de hand gehouden, maar de Minister heeft de verwachting uitgesproken alle paspoortaanvragen binnen een redelijke tijd te kunnen afhandelen. Hiervoor is wel nodig dat de ouders op tijd (en niet een paar dagen voor vertrek) het document voor hun kinderen aanvragen.

Met de concrete toezeggingen voor capaciteitsuitbreiding en aanpassing voor de uitgifte van paspoorten komt de Minister precies tegemoet aan het dringende verzoek van de ANVR en de ANWB. De ANVR is blij dat de dreiging, van honderdduizenden Nederlanders die niet met hun kinderen op vakantie zouden kunnen, is afgewend.
Deel en print