Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksEuropees Parlement stemt over voorstel aanpassingen in Richtlijn Pakketreizen (Persbericht)

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Europees Parlement stemt over voorstel aanpassingen in Richtlijn Pakketreizen (Persbericht)

Woensdag 12 maart 2014
Het Europees Parlement heeft vandaag het door de Europese Commissie ingediende concept ‘Richtlijn Pakketreizen’ in stemming gebracht en heeft een groot aantal amendementen aangenomen. Veel van deze wijzigingen zijn ingebracht door de ANVR en haar Europese koepelorganisatie ECTAA, maar ook door de luchtvaartsector en consumentenorganisaties.

De Europese Raad van Ministers, mede-EU-wetgever in deze, is nog bezig met het formuleren van commentaar. Na de verkiezingen op 22 mei gaat het Europees Parlement in overleg met de Raad om de uit 1990 daterende richtlijn te vernieuwen en te komen tot een gezamenlijke, aan de tijd aangepaste ‘Richtlijn Pakketreizen’. De EU-lidstaten hebben hierna dan 2 jaar de tijd om de definitieve richtlijn te verankeren in hun nationale wetgeving.

Frank Oostdam, voorzitter/directeur ANVR: “Er zijn al veel verbeteringen aangebracht in vergelijking met de huidige richtlijn, maar wij zullen ons blijven inspannen voor een zo duidelijk en evenwichtig mogelijke nieuwe richtlijn. Met de internationale contacten die we hebben met Brussel en de nationale in de door Economische Zaken opgezette klankbordgroep hebben we er alle vertrouwen in.”

Onderwerp van gesprek binnen de richtlijn, zijn bijvoorbeeld zaken als: wat valt onder een pakketreis, uitzondering van het herroepingsrecht blijft voor pakketreizen van kracht, de organisator is de aansprakelijke partij bij gebreken in de uitvoering, niet (ook) de agent, verplichtingen in gevallen van overmacht, uitgebreide informatieplicht voor aanbieders, etc.

Aanleiding voor de herziening is de sinds 1990 sterk veranderde markt, waarbij vooral het gebruik van internet als boekingsinstrument de reisbranche heeft doen veranderen. Belangrijk en essentieel voor de sector is daarbij dat de diverse aanbieders van reisproducten werken op basis van dezelfde spelregels, zodat er sprake is van een level playing field. Voor de boekende consument staat een betere bescherming centraal of het nu gaat om boeken via de retail of via het internet.
Deel en print
Gerelateerde Tags