Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksReclame Code Commissie veroordeelt eDreams op 5 overtredingen (Persbericht)

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Reclame Code Commissie veroordeelt eDreams op 5 overtredingen (Persbericht)

Woensdag 23 april 2014
De Reclame Code Commissie heeft bepaald dat advertenties van het Spaanse bedrijf eDreams op 5 punten in strijd zijn met de Reclamecode Reisaanbiedingen. Brancheorganisatie ANVR, die de klacht heeft ingediend, is tevreden over de uitspraak en heeft inmiddels de Autoriteit Consument & Markt (ACM) verzocht maatregelen te nemen tegen de praktijken van eDreams in Nederland.

Aanleiding voor de klacht waren ticketaanbiedingen op de Nederlandse website van eDreams. Het bedrijf adverteerde bijvoorbeeld met een ticket naar Barcelona voor € 34. Echter, een klant die het gehele boekingsproces doorliep, moest uiteindelijk € 78,99 betalen.

eDreams handelde in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen op tal van punten die zowel de consument moet beschermen als moet zorgen voor een level playing field.
Zo adverteerde dit bedrijf met de prijs van de enkele reis van een retourvlucht. Dit is niet toegestaan, omdat het ticket alleen als retour is te kopen.
Tevens bleek geen vlucht te boeken te zijn tegen de geadverteerde prijs.
Vervolgens bracht eDreams tijdens het boekingsproces ten onrechte kosten in rekening die niet direct in of bij de prijs waren vermeld.
Ook werd de klant tijdens het boekingsproces geconfronteerd met een reeds aangevinkte optie voor standaarddienstverlening. Dit, terwijl Europese regels aangeven dat facultatieve opties door de klant zélf moeten worden aangevinkt (opt-in).
Tenslotte moest de klant bij dit bedrijf voor vrijwel alle betaalmogelijkheden extra betalen. De enige uitzondering hierop betrof een betaaloptie die (vrijwel) niet beschikbaar is in Nederland. Kortom, 5 punten in strijd met de regels van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

ANVR-voorzitter/directeur Frank Oostdam: “Het is ongelofelijk dat een partij die actief is in meer dan 30 landen, op zoveel punten zich niets aantrekt van wet- en regelgeving in Nederland. edreams lokt klanten door wet en regels te overtreden. Aan dit soort praktijken moet paal en perk worden gesteld. Klanten worden op het verkeerde been gezet, maar ook Nederlandse reisaanbieders worden benadeeld. Daarom heeft de ANVR de ACM verzocht snel maatregelen te nemen tegen dit bedrijf”, aldus Oostdam.

De uitspraak van de Reclame Code Commissie is van begin april. Aangezien de periode is verlopen om in beroep te gaan, is de uitspraak nu definitief.