Persbericht
Ook prijsvergelijker Skyscanner moet zich aan reclameregels houden (Persbericht)
Donderdag 22 mei 2014
De wettelijke regels voor het maken van reclame en het tegengaan van oneerlijke handelspraktijken gelden ook voor prijsvergelijker Skyscanner, aldus een recente uitspraak van het College van Beroep van de Stichting Reclame Code in een klacht van reisbrancheorganisatie ANVR tegen Skyscanner. ANVR-voorzitter Frank Oostdam: “Wij zijn tevreden met de uitspraak. Deze uitspraak is belangrijk, want deze bevestigt dat niet alleen de aanbieder van vliegtickets verantwoordelijk is voor een eerlijke prijs richting de consument. Ook een commerciële partij zoals Skyscanner die prijzen vergelijkt, is verantwoordelijk voor een eerlijke prijs. Zij mogen zich niet verschuilen achter een veelal door een buitenlandse aanbieder aangeboden onjuiste ticketprijs.”
Medio 2013 heeft de ANVR een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC) tegen Skyscanner. Op de site van deze prijsvergelijker werden vliegtickets van een ticketaanbieder aangeboden tegen een bepaalde prijs. Echter, als de klant doorklikte naar de aanbieder kwamen er onvermijdbare kosten bij; dit is in strijd met de regels. De prijsvergelijker erkende dit, verwijderde de aanbieding, maar kon, volgens Skyscanner, niet verantwoordelijk worden gehouden voor (onrechtmatige) informatie van derden.
De Reclame Code Commissie achtte Skyscanner verantwoordelijk voor de juiste prijsopgave en veroordeelde Skyscanner in november 2013. Volgens de RCC is het vergelijken, classificeren, structureren, rubriceren en bedrijfsmatig exploiteren van een vergelijkingssite een handelspraktijk die onder de Europese richtlijn “oneerlijke handelspraktijken” valt. Tegen deze uitspraak ging de prijsvergelijker in beroep.
Op 20 mei 2014 wordt, in de uitspraak van het College van Beroep van de Stichting Reclame Code, de eerdere uitspraak van de RCC bevestigd. Tevens oordeelt men dat er een wezenlijk verschil is tussen wat Skyscanner doet en bijvoorbeeld een site als Marktplaats die immers niet als een vergelijkingssite kan worden aangemerkt.
Ook het College is van oordeel dat er sprake is van misleiding en bevestigt de aanbeveling van de RCC dat Skyscanner niet meer op deze wijze dient te adverteren.
De ANVR is tevreden. De uitspraak leidt er immers toe dat prijsvergelijkers zoals Skyscanner zich niet kunnen verschuilen achter de (veelal buitenlandse )aanbieders op hun site. Zij dienen zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het vermelden van een eerlijke prijs, moeten hierop toezien en kunnen door de klant of toezichthouder hierop worden aangesproken.
ANVR voorzitter/directeur Frank Oostdam. “Wij knokken voor een eerlijk speelveld. Het vergelijken van prijzen is prima, maar wel op een eerlijke manier. De uitspraak bevestigt dat prijsvergelijkers er zelf op moeten letten dat aanbieders op hun site later in het boekingsproces niet boekingskosten opvoeren, vinken aanzetten voor verzekeringen of de klant onvermijdelijke betaalkosten in rekening brengen. Ook prijsvergelijkers vallen onder de spelregels voor reisprijzen van de ACM en kunnen dus zo nodig worden aangepakt.”