Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNederlandse reisbranche lanceert wereldprimeur voor consument en bedrijf’

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Nederlandse reisbranche lanceert wereldprimeur voor consument en bedrijf’

Dinsdag 2 juni 2015
Reisbrancheorganisatie ANVR heeft vandaag tijdens het jaarlijks toonaangevende evenement de Groeneveld Conferentie een hulpmiddel, een tool gelanceerd dat nauwkeurig de CO2-voetafdruk kan meten. Zo kunnen reiziger en reisonderneming zien hoe zij hun totale vakantiereis of delen daarvan zo kunnen inrichten dat zij zo min mogelijk effect hebben op het klimaat. Deze voetafdruk-calculator is uniek in de wereld.

Het unieke van deze tool heeft vooral te maken met het feit dat niet alleen de uitstoot wordt gemeten van vliegreizen, maar ook van een twintigtal andere wijzen van vervoer, meer dan een half miljoen accommodaties wereldwijd, lokale excursies, transfers, etc. Het gaat niet alleen om losse onderdelen van een reis, maar zelfs totale pakketreizen kunnen zo worden beoordeeld.

Deze tool werd gepresenteerd tijdens de Groeneveld Conferentie, het toonaangevende Nederlandse evenement voor kennisuitwisseling en netwerken over duurzaam toerisme, dat dit jaar in het teken staat van het klimaat.
Reisorganisaties die aangesloten zijn bij de ANVR zetten zich al jaren in voor ‘better holidays’; vakanties waarbij zowel door de reiziger als door de reisonderneming rekening wordt gehouden met natuur, milieu, cultuur en de lokale bevolking. Alleen dan kan de vakantieganger ook in de toekomst nog genieten van prachtige bestemmingen.
Met de lancering van deze calculator kunnen reisorganisaties nu nauwkeuriger en specifiek berekenen wat de ‘CO2-voetafdruk’ is en kunnen zo maatregelen nemen om óf de afdruk te reduceren of te compenseren.

De volgende stap is om in de loop van volgend jaar tot een gemeenschappelijk label te komen, zodat de consument helder en transparant geïnformeerd kan worden over zijn CO2-voetafdruk en hoe hij deze kan beperken of compenseren.

Deze voor de reiswereld unieke CO2-voetafdruk-calculator is in samenwerking met partijen als Climate Neutral Group, NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, Hogeschool Zeeland, Eceat, iBuildings, ANVR en tal van andere toeristische bedrijven tot stand gekomen.