Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation Links50 jarig ANVR met carbon calculator genomineerd voor mondiale innovatie award

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
50 jarig ANVR met carbon calculator genomineerd voor mondiale innovatie award

Woensdag 13 januari 2016
Vanochtend om 12.00 uur, terwijl reisbrancheorganisatie ANVR presentaties verzorgde op de Vakantiebeurs, heeft de nu 50 jarige ANVR te horen gekregen dat zij zich met haar inzending ‘carbon calculator’ tot de drie finalisten mag rekenen die zich wereldwijd hebben genomineerd voor de prestigieuze ‘Tourism for Tomorrow’-award.

“Uit maar liefst 157 nationale en internationale inzendingen is onze carbon calculator, waarmee reisondernemingen nauwkeurig de CO2-vakantievoetafdruk kunnen meten, door een internationale 20-koppige jury gekozen tot de beste drie wereldwijd. Daar zijn wij natuurlijk ontzettend trots op”, zegt een enthousiaste Frank Oostdam, directeur ANVR.
De award is een initiatief van de World Travel Tourism Council en wordt uitgereikt aan het beste en meest toonaangevende initiatief op het gebied van duurzaam toerisme. De ‘Tourism for Tomorrow’-award behoort tot de hoogste onderscheidingen in de industrie en vertegenwoordigt de gouden standaard in duurzaam toerisme.

Reisondernemingen kunnen de calculator inzetten om de reis zó samen te stellen dat deze zo min mogelijk effect heeft op het klimaat. Deze vakantievoetafdruk-calculator is internationaal te gebruiken en uniek in de wereld. Oostdam verwacht hiervoor dan ook wereldwijd belangstelling van reisondernemingen. De ontwikkeling van deze calculator is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, Climate Neutral Group, Hogeschool Zeeland, Eceat, iBuildings, ANVR en tal van andere toeristische bedrijven.

Het unieke van deze online calculator is vooral dat niet alleen de uitstoot wordt gemeten van vliegreizen, maar ook van een 20-tal andere wijzen van vervoer plus meer dan een half miljoen accommodaties wereldwijd, lokale excursies, transfers, etc. En het gaat niet alleen om losse onderdelen van een reis, maar zelfs totale pakketreizen kunnen zo worden gewogen.
Reisorganisaties kunnen nu specifiek berekenen wat de ‘vakantievoetafdruk’ is en maatregelen nemen om de afdruk te reduceren of te (laten) compenseren.
ANVR-reisorganisaties zetten zich al jaren in voor ‘Better holidays’; vakanties waarbij zowel de reiziger als de reisonderneming rekening houdt met natuur, milieu, cultuur en de lokale bevolking. Alleen dan kan de vakantieganger ook in de toekomst nog genieten van prachtige bestemmingen.

Maar de ANVR zal nog even geduld moeten hebben, want pas op 7 april beslist de internationale jury wie de uiteindelijke winnaar wordt.