Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksReisbrancheorganisatie ANVR zeer positief over meivakantie

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Reisbrancheorganisatie ANVR zeer positief over meivakantie

Woensdag 14 september 2016
De ANVR, en de bij haar aangesloten touroperators en reisagenten, pleiten al enkele jaren voor een tweeweekse meivakantie. Nu, na een evaluatieonderzoek van schoolvakanties door Regioplan in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en waaraan onder andere de ANVR haar bijdrage heeft geleverd- is deze uitdrukkelijke wens van de reissector een belangrijke stap dichterbij gekomen. Staatsecretaris Dekker heeft in een brief aan de Tweede Kamer vandaag aangegeven om met ingang van schooljaar 2017/2018 met adviesdata te komen voor een tweede week meivakantie.

​“Wij vinden het heel positief dat OCW kiest voor het publiceren van de data voor twee weken meivakantie. Ouders met schoolgaande kinderen hebben nu eindelijk de mogelijkheid ook in deze periode te genieten van een buitenlandse vakantie”, aldus ANVR-voorzitter Frank Oostdam.

Weliswaar betreft het één centraal vastgestelde week en één facultatieve week met adviesdata, maar op deze wijze kunnen scholen zelf bepalen op welke momenten zij verdere vrije dagen in plannen. 
De reisbranche laat weten te hopen dat voorgestelde adviesdata dan ook door de scholen wordt opgevolgd, zodat ouders met kinderen op verschillende scholen weten waar zij aan toe zijn. 
De ANVR stelt voor dat scholen de precieze indeling van ‘wanneer school’ en ‘wanneer vrij’ eerder bekend maakt in plaats van aan het begin van ieder schooljaar. De ons omringende landen gaan ook graag met vakantie en dan is het goed als Nederlanders niet achteraan hoeven aan te sluiten, omdat ouders nog niet kunnen boeken vanwege het ontbreken van data. 

Frank Oostdam: “Precies op het punt van vrije dagen zouden wij graag zien dat niet alleen de scholen, maar ook de ouders van de kinderen zèlf enkele vrije dagen kunnen vaststellen op momenten dat het hèn uitkomt; natuurlijk in overleg met de school.” Hierbij wordt niet alleen gedacht aan eventuele dagen vastplakken aan vakanties om files te mijden of langer weg te kunnen, maar ook om deze dag te kunnen inzetten bijvoorbeeld als een goede vriend trouwt of een andere belangrijke gebeurtenis plaatsvindt waarvoor de wet nu geen vrij geeft.
Met ingang van het schooljaar 2017/2018 als de adviesdata voor een eventuele tweede week meivakantie worden ingevoerd, hoopt de ANVR dat de huidige problemen, waarbij ouders met leerlingen op verschillende scholen niet altijd in dezelfde weken vakantie hebben, tot het verleden gaan behoren. ​

Deel en print