Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR vreest duurdere reizen bij verplicht gebruik Lelystad

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR vreest duurdere reizen bij verplicht gebruik Lelystad

Dinsdag 29 november 2016
Reisbrancheorganisatie ANVR, bij wie zo'n 275 reisondernemingen en 1000 reisbureaus zijn aangesloten, vreest dat de vakantieganger straks behoorlijk wat nadelen ondervindt -waaronder een duurdere vakantie- als hij gedwongen wordt om vanaf de nieuwe luchthaven Lelystad te vertrekken. Klaarblijkelijk wordt de Nederlandse vakantieganger of zakenreiziger als minder belangrijk ervaren dan de buitenlandse overstappende zakenreiziger.

De Nederlandse vakantieganger begint nu zijn welverdiende reis op Schiphol, waar hij niet alleen op ieder moment van de dag met het openbaar vervoer kan komen, maar tevens kan genieten van een divers aanbod aan winkels en horeca. En, omdat vluchten voor 07.00 uur en na 23.00 uur kunnen vertrekken en landen waardoor meerdere vluchten per dag met eventueel grotere toestellen naar de (nieuwe) bestemmingen mogelijk zijn, heeft dat lagere prijzen voor de consument tot gevolg.
Al deze mogelijkheden biedt luchthaven Lelystad niet, waardoor een gedwongen verhuizing de slechtst denkbare oplossing is voor de krapte waarover Schiphol spreekt.

Frank Oostdam, directeur/voorzitter ANVR: "Uiteraard moet worden gedacht aan het beperken van overlast voor omwonenden rond Schiphol. Maar gemakshalve wordt vergeten dat airlines de laatste jaren ook hebben geïnvesteerd in schonere en stillere vliegtuigen naar vakantiebestemmingen.
We moeten ons niet laten gijzelen door langgeleden gemaakte afspraken. Schiphol aftoppen op 500.000 vliegbewegingen is écht achterhaald. Ik vind dat hier opnieuw naar gekeken moet worden.
De Nederlandse vakantieganger, maar ook de Nederlandse zakenreiziger en onze reisbedrijven mogen niet de dupe worden van een door de tijd achterhaalde beslissing. Daarbij komt dat de komende jaren Lelystad bij lange na niet het aantal vluchten kan bieden dat een daadwerkelijke oplossing voor Schiphol in zicht is."

Zo'n verhuizing, waardoor Schiphol er alléén nog is voor de buitenlandse zakenreiziger die Schiphol slechts gebruikt als overstap, leidt voor veel maatschappijen ook tot een gescheiden bedrijfsvoering, bijvoorbeeld als het gaat om bagageafhandelingen. Ook dit leidt tot kostenverhoging; bij de luchtvaartmaatschappij die dit vervolgens doorberekent aan de reisorganisatie en uiteindelijk neerlegt bij de consument.


Deel en print