Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation Links50-jarige ANVR is finalist voor de innovatie-award van Verenigde Naties

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
50-jarige ANVR is finalist voor de innovatie-award van Verenigde Naties

Donderdag 1 december 2016
Reisbrancheorganisatie ANVR, die dit jaar haar 50-jarig bestaan viert en zich al 25 jaar inzet voor verantwoord toerisme, behoort met haar carbon calculator tot de drie internationale finalisten die strijden om de felbegeerde award van de Verenigde Naties; de UNWTO Award for Innovation in Research and Technology. Met de ontwikkelde calculator kunnen reisondernemingen nauwkeurig de CO2-vakantievoetafdruk meten. 

De al eerder dit jaar bij de World Travel Tourism Council in de prijzen gevallen 'Carmacal'-calculator als beste innovatieve initiatief ter wereld (!) gooit nu hoge ogen bij de World Tourism Organization van de Verenigde Naties. Er waren in totaal 139 inzendingen uit 55 verschillende landen die deelnamen aan de verschillende categorieën. Op 18 januari 2017 wordt tijdens de FITUR, de internationale toerismebeurs in Madrid, bekendgemaakt welke finalist, Spanje, Portugal of Nederland, met deze prestigieuze innovatie-award naar huis mag.

 "De awards van de UNWTO weerspiegelen de inspanningen die de toeristische sector wereldwijd onderneemt om innovatie naar een meer duurzame en verantwoorde toekomst te bevorderen", aldus UNWTO secretaris-generaal Taleb Rifai. "In de afgelopen tien jaar hebben de awards aangetoond dat de toeristische sector hoog inzet om dit doel te bereiken. En dit jaar speciaal, omdat we in 2017 het Internationale Jaar of Sustainable Tourism for Development vieren", voegt Rifai toe.

"We waren al zo trots toen de calculator als beste, wereldwijde initiatief werd uitgeroepen door de World Travel Tourism Council, maar dat we nu ook tot de finalisten behoren bij de UNWTO geeft alleen nog maar een extra 'boost' om door te gaan op het ingeslagen pad van duurzaam toeristisch ondernemen", aldus Frank Oostdam, directeur/voorzitter ANVR.
De ANVR verwacht dat vanuit nationale en internationale reisondernemers veel belangstelling bestaat voor deze in de wereld unieke vakantievoetafdruk-calculator. "Reisondernemingen kunnen hiermee de reis -en niet alleen vluchten, maar de gehele pakketreis- zó samen stellen dat deze zo min mogelijk effect heeft op het klimaat", vult Gerben Hardeman, manager duurzaam toerisme ANVR, aan.

Deze online calculator meet niet alleen de uitstoot van vliegreizen, maar ook van een 20-tal andere wijzen van vervoer plus meer dan een half miljoen accommodaties wereldwijd, lokale excursies, transfers, etc. Het gaat niet alleen om losse onderdelen van een reis, maar totale pakketreizen kunnen zo worden gewogen. Inmiddels zijn tal van ANVR-reisorganisaties hiermee aan de slag. De ontwikkeling van deze calculator is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, Climate Neutral Group, Hogeschool Zeeland, Eceat, iBuildings, ANVR en tal van andere toeristische bedrijven.