Reeks ANVR-maatregelen voor CO2-reductie
Deze samenwerking met GoBioMiles (voor consumenten bekend onder het merk tribuu) maakt deel uit van een reeks maatregelen opgezet door ANVR om CO2-uitstoot te reduceren en het reizen verder te verduurzamen. ANVR werkt daarvoor samen met verschillende private en publieke partijen en onderwijsinstellingen. De maatregelen bestaan uit:
- Carbon managementtraining voor reisondernemers om bewustwording te creëren en te stimuleren dit in de praktijk te brengen.
- Carbon calculator tool Carmacal* (samen met o.a. NHTV en tal van toeristische bedrijven) om de CO2-uitstoot van een gehele vakantie of reis mee uit te rekenen. Met de berekende CO2-voetafdruk kan carbon management en verantwoord reizen in de praktijk worden gebracht
- Partnership met de jonge startup tribuu, die staat voor energie transitie in de luchtvaart. waarmee tevens CO2 gereduceerd wordt. Dit is het directe resultaat van het aanwenden van alternatieve biobrandstoffen (zoals bio jet-fuel) op basis van afvalstromen.
Wat kunnen vakantieganger en reizigers zelf doen?
Vakantiegangers en reizigers kunnen ook zelf een stap in de goede richting zetten door per geboekte vlucht alternatieve biobrandstoffen aan te kopen. Anil Balgobind legt uit: 'Via tribuu kun je nu als reiziger concreet bijdragen aan de energie transitie in de luchtvaart bij het boeken van je vlucht. Dat kan je doen door bio jet-fuel aan te schaffen. Wanneer genoeg mensen dit gedaan hebben, plaatst tribuu een bestelling bij partner SkyNRG om een vliegtuig hiermee te vullen.'
Impact toerisme
'Toerisme levert een belangrijke bijdrage als inkomstenbron voor vele landen (1 op de 11 banen in de wereld kom voort uit toerisme) en het is goed voor behoud en bescherming van de natuur en van het culturele erfgoed,' legt Frank Oostdam uit. 'We zijn natuurlijk enthousiast over de voordelen die de reissector biedt, maar we realiseren ons ook dat er negatieve gevolgen van toerisme zijn, waarvan een van de belangrijkste gevolgen de CO2-uitstoot is. Dat leidt weer tot klimaatverandering.' Klimaatverandering is zelfs een bedreiging voor toerisme, omdat het leven en wonen van lokale gemeenschapen en natuur aantast. "Dat zijn nu juist de ingrediënten die de vakantiegangers zo waarderen tijdens hun vakantie of reis', licht Oostdam toe. 'ANVR wil niet alleen de reissector stimuleren zijn verantwoordelijkheid te nemen, maar zelf ook bijdragen aan reductie van CO2-uitstoot.'
Anil Balgobind voegt hieraan toe: 'de komende tijd zullen we samen verder optrekken om een gezamenlijke visie verder uit te werken en te versterken om zo nog meer positieve impacts te hebben op mens, milieu en transitie naar duurzamer reizen te versnellen, ofwel: Planet friendly travelling'.
Over de ANVR en verantwoord reizen
De ANVR heeft al vele jaren een beleid op het gebied van verantwoord toerisme en reizen. Vanuit dit beleid stimuleert ze haar leden reisondernemingen de verantwoordelijkheid te nemen om positieve gevolgen van toerisme te vergroten en negatieve te verkleinen. Ze stimuleert o.a. haar leden reisondernemingen aan de gang te gaan met de carbon managementtraining, de Carmacal carbon calculator en o.a. samen te werken met tribuu. Naast Carbon management en CO2-reductie zijn andere belangrijke thema's mensen/kinderrechten en dierenwelzijn bij toeristische activiteiten.
* Hiermee kan voor bestaande en toekomstige productportfolio's beter rekening worden gehouden met een lagere CO2-voetfadruk. Deze tool heeft dit jaar de innovatieprijs van de Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties (UNWTO) gewonnen. In de loop van dit jaar starten een tiental reisondernemingen met informeren van hun CO2-voetafdruk. Uit onderzoek blijkt dat ruim 80% van de Nederlanders het belangrijk vinden hun CO2-voetafdruk tijdens hun vakantie te weten (bron: TUI Group, Sustainability report, maart 2017).