Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksWereldwijd unieke carbon-calculator Carmacal voorlopig stopgezet

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Wereldwijd unieke carbon-calculator Carmacal voorlopig stopgezet

Maandag 10 juli 2017
Het gebruik van de innovatieve en prijswinnende carbon-calculator Carmacal is vanuit financiële overweging voorlopig stopgezet. Met deze online calculator kunnen reisbedrijven nauwkeurig de CO2-vakantievoetafdruk meten.

​De conclusie is dat het niet mogelijk is gebleken er een volwaardig businessmodel van te maken. Ondanks het feit dat er door een groep Nederlandse touroperators in samenwerking met een aantal andere partijen de afgelopen anderhalf jaar hard aan is getrokken om een gezonde basis te leggen onder dit initiatief, is het niet gelukt voldoende deelnemers voor de wereldwijd unieke carbon- calculator te interesseren.

"Er is maar weer eens aangetoond dat het winnen van prestigieuze awards geen garantie biedt voor continuïteit", aldus een teleurgestelde Frank Oostdam, directeur van de ANVR. "Vanaf het begin wisten wij dat het een uitdaging zou worden om hier een goed businessmodel van te maken met name omdat de Nederlandse reissector zelf te klein is om een dergelijk initiatief levensvatbaar te krijgen. Daarvoor heb je Europese schaal nodig. Het is ons niet gelukt om vanuit een start-up fase er een echt breed gedragen initiatief van te maken en dat is heel spijtig".

Paul Peeters, associate professor sustainable transport & tourism of CSTT, NHTV Breda University of Applied Sciences, sluit zich daarbij aan: "Het is echt heel teleurstellend dat na vijf jaar met ontwikkeling en gebruik van Carmacal dit in de wereld unieke en meest geavanceerde tool het dan toch niet redt. Maar we blijven onze kennis inzetten om de industrie te helpen reisproducten te verduurzamen".

De afgelopen maanden is gebleken dat er weliswaar wereldwijde erkenning is geweest voor de tool (in de vorm van internationale innovatie prijzen uitgeroepen door World Travel Tourism Council en de World Tourism Organisation van de Verenigde Naties- UNWTO), maar dat het initiatief onvoldoende is aangeslagen bij de reissector zelf. "We hebben er geen goede businesscase van kunnen maken en dat is natuurlijk teleurstellend, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten en gebruiken tot het einde van het jaar om met marktpartijen te spreken over de mogelijkheden om de carboncalculator op een later tijdstip alsnog internationaal te vermarkten" aldus Frank Oostdam. "Daarnaast blijven wij met een groot aantal andere projecten en activiteiten werken aan bewustwording en het creëren van initiatieven om negatieve invloeden van reizen terug te dringen en positieve impacts te vergroten'' voegt Frank Oostdam toe.

De Carmacal is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de NHTV Breda University of Applied Sciences, die het idee hebben bedacht en de tool ontwikkeld, in samenwerking met Climate Neutral Group, Hogeschool Zeeland, Eceat, iBuildings en andere toeristische bedrijven.


Deel en print
Gerelateerde Tags