Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksReissector aan Von der Leyen: ‘Beëindig quarantaine, start EU-testprotocol’

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Reissector aan Von der Leyen: ‘Beëindig quarantaine, start EU-testprotocol’

Vrijdag 18 september 2020
Al ruim 7 maanden ligt de reiswereld praktisch volledig stil en dreigt ontslag voor velen van de 27 miljoen Europeanen die werken in de reissector; waarvan ruim 20.000 in de Nederlandse reiswereld. Daarom doen nu meer dan 20 Europese reisbrancheorganisaties, luchthavens en airlines een dringend beroep op Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: ‘Vervang quarantainebeperkingen door een EU-testprotocol voor reizigers.’

​Frank Oostdam: "We zijn één van de zwaarst getroffen sectoren, dus het is goed dat we dit als Europese reiswereld nu samen doen. Als ANVR vragen we al veel langer om meer eenduidige reisadviezen. Maar als het zo doorgaat, verliest 1 op de 3 mensen hun baan binnen onze sector en dat terwijl de consument niets liever zou doen dan op vakantie gaan; uiteraard met inachtneming van de juiste gezondheidsmaatregelen. Er moet iets gebeuren om de sector op gang te helpen."

De Europese reiswereld, met meer dan 5.000 aangesloten bedrijven en hun werknemers, vragen in een open brief Von der Leyen met klem een einde te maken aan het aanhoudende gebrek aan Europese coördinatie op het gebied van reisadviezen, aan de uiteenlopende reisbeperkingen en  een EU-testprotocol voor reizigers te ontwikkelen. "We dringen er dus bij u op aan om van deze kwestie een topprioriteit te maken en roepen u op om deze kwestie rechtstreeks met de staatshoofden en regeringsleiders te bespreken".
De reissector geeft aan dat alleen zo kan worden voorkomen dat veel reisprofessionals werkloos thuis komen te zitten, prachtige bedrijven failliet gaan, grenzen gesloten blijven, waardoor (zaken)reizigers worden beperkt en landen waarvan de economieën mede afhankelijk zijn van toerisme nog verder wegzakken.

De 20 Europese organisaties wijzen Von der Leyen er tevens op dat het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) landen adviseert geen extreme reisbeperkingen te hanteren als deze noch gebaseerd zijn op risico's, noch bewezen effectief zijn, omdat overdracht door de gemeenschap al aanwezig is. En dat is het geval in heel Europa.

De brief, ondertekend door vertegenwoordigers uit de hele toerisme- en reissector en hun werknemers van onder andere luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, spoorwegen, reisagenten, touroperators, hotels, campings, vakantieparken, taxibedrijven, verkeersbureaus, etc. eindigt met de noodkreet: "We hopen dat de EU ons niet in de steek laat".


Deel en print
Gerelateerde Tags