Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR ziet verlengen overheidssteun bevestigd door ABN AMRO

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR ziet verlengen overheidssteun bevestigd door ABN AMRO

Vrijdag 27 augustus 2021
‘Vraag naar buitenlandvakanties zal opleven na het opheffen van de coronamaatregelen. Dat maakt ook het verlengen van de steunmaatregelen zinvol voor de vele levensvatbare bedrijven in de toeristische industrie”, zo eindigt het rapport van ABN AMRO. Reiskoepel ANVR ziet hiermee haar visie bevestigd en dringt er bij het kabinet op aan de steun aan de reissector, die het door de coronapandemie al 1,5 jaar zwaar te verduren heeft, te verlengen.

​De economie trekt weer aan en in veel van de sectoren gaat het beter, maar dat geldt nog niet voor de reissector, terwijl ondernemingen die zich richten op buitenlandse reizen een serieuze bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Volgens ABN AMRO daalden de vakantiebestedingen naar het buitenland in de zomer 2020 met 74%. Dit heeft alles te maken met de beperkende reismaatregelen van overheidswege. "We mogen binnen Europa al wat meer, maar kunnen buiten Europa praktisch nergens heen omdat de reisadvisering deze bestemmingen op oranje laat staan", aldus Walter Schut, adjunct-directeur ANVR. "Als je als overheid adviseert om niet te reizen, dan moet je ondernemingen die dit treffen wél steunen of je moet de reisadvisering aanpassen."


De behoefte aan vakantie is onverminderd hoog. Uit een ANVR/GfK-onderzoek in juni dit jaar blijkt dat de meeste reizigers verwachten de komende drie jaar even vaak op vakantie naar het buitenland te gaan als in de afgelopen jaren. 'Het is onterecht te denken dat buitenlandvakanties zijn langste tijd heeft gehad; deze zullen opleven na het opheffen van de coronamaatregelen', aldus ABN AMRO.
Schut: "Het herstel is in zicht, maar zonder steun lukt het nu nog niet", aldus Schut. "Bedrijven hebben in de afgelopen 1,5 jaar er alles aan gedaan om het hoofd boven water te houden; gereorganiseerd, extra hypotheek genomen, pensioenen ingezet, etc. Het zou, volgens de onderzoekers, voor de overheid puur kapitaalvernietiging zijn; denk ook aan het missen van belastingopbrengsten. En het zou in en in triest zijn voor de ondernemer om in het zicht van de haven alsnog kopje onder te gaan."

Het is, volgens ABN AMRO, een misvatting om te denken dat minder buitenlandse vakanties leiden tot meer binnenlandse. Wegblijvende zakenreizigers, congresgangers en buitenlandse toeristen, maar ook de Nederlander die per saldo minder in eigen land op vakantie gaat en minder besteed (-27%), zorgen niet voor een zelfde bijdrage aan de economie.

Reisbrancheorganisatie ANVR, dat al ziet dat bijna een derde van het personeel de reissector heeft moeten verlaten, ondersteunt de conclusie van ABN AMRO en ziet het als pure noodzaak 'dat het verlengen van de steunmaatregelen zinvol is voor de vele levensvatbare bedrijven in de toeristische industrie.'

 Zie voor de hele ABN AMRO-analyse "Reisbranche rekent op verlichting': https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/leisure/reisbranche-rekent-op-verlichting.html

------------------------------------------


Deel en print
Gerelateerde Tags