Frank Oostdam, directeur ANVR: "Waar vroeger nog gewerkt werd met prijzenboekjes waarin de prijzen voor een vakantie gedrukt werden aan het begin van een seizoen, hebben we al jaren te maken met 'fluid pricing'. Dat betekent dat de prijs continue meebeweegt met vraag, aanbod en beschikbaarheid. Reisondernemingen doen er alles aan om hun prijzen zo transparant mogelijk voor de reiziger naar voren te laten komen in advertenties en op de website."
"Ondanks dat de aanleiding voor de nieuwe inzichten van de ACM eerder gelegen was bij andere ondernemingen, is de ANVR het eens met de ACM dat deze ook op onze leden van toepassing zijn. Wij denken dat we het hiermee nog inzichtelijker kunnen maken aan de consument welke prijs hij betaalt voor vakantie of reis. ANVR-leden werken op dit moment aan de websites zodat zij zich ook op, de door ACM gestelde deadline 1 april, hieraan kunnen conformeren", zegt Oostdam.
Welke nieuwe inzichten?
Gedurende het afgelopen jaar heeft ANVR gesprekken gevoerd met de ACM over de nieuwe inzichten die zij hebben opgedaan op basis van (wetenschappelijk) onderzoek, jurisprudentie en nieuwe toezicht-vereisten in andere sectoren. Hierdoor is duidelijk geworden dat er na 1 april niet langer het i-symbool gehanteerd mag worden voor informatie over bijkomende kosten. Alle informatie over prijzen moet meteen duidelijk zijn voor de reiziger. Dat betekent dat er geen informatie meer mag worden gegeven die alleen vindbaar is door op een i-symbool te klikken.
Daarnaast moeten de bijkomende kosten per boeking (met uitzondering van lokale taxen en heffingen) in één bedrag getoond worden. Deze kunnen later in de boeking wel weer opgesplitst worden zodat de reiziger in detail weet wat inclusief is in de reissom. Mochten er ter plaatse lokale taxen en heffingen moeten worden afgedragen dan moet dat duidelijk vermeld worden zodat de reiziger daarop voorbereid is.