Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR-GfK monitor maart 2023: veel last-minutes voor april en mei

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR-GfK monitor maart 2023: veel last-minutes voor april en mei

Dinsdag 2 mei 2023
In maart is nog altijd sprake van een groei in boekingen in vergelijking met 2019. Kijkend naar de maand waarin de reizigers vertrekken zien we een significante stijging in de maanden april en mei. Dit betekent dat er in de maart veel last-minute vakanties geboekt zijn. Het gebrek aan zonuren in Nederland zal daar ongetwijfeld aan hebben bijgedragen.

Veel last-minutes
In vergelijking met maart 2022 is het aantal boekingen gelijk. Qua ontwikkeling volgen de eerste maanden van 2023 min of meer de trend van 2019 en laat zich ook steeds beter vergelijken met 2022.
Afbeelding1GfKmrt2023_klein.png
Opvallend is dat het aantal boekingen met vertrek in april en mei flink hoger is dan in voorgaande maanden. De reiziger wil dus nog graag last-minute op vakantie.
        Afbeelding2GfKmrt223klein.png

Europa blijft populair
Met 85% blijft het aandeel boekingen voor Europa hoog. Voor de overige continenten groeit t.o.v. 2022 Azië (+49%) en Afrika (+31%) flink. Noord Amerika, Oceanië en vooral Zuid-Amerika hebben nog wat in te halen de komende maanden.

Wisselend beeld per EU bestemming
Vorig jaar was maart de eerste maand waarin weer zonder corona beperkingen werd geboekt. De klant koos toen vooral Europese bestemmingen. Die aantallen worden voor de meeste bestemmingen nu niet gehaald, maar in maart 2023 zijn Europese vakantiebestemmingen beduidend beter geboekt dan in het précorona jaar 2019.

Het vakantiegedrag laat zich dit jaar goed vergelijken met vorig jaar, zowel in aantal als in de keuze voor vakantiebestemmingen. Een paar voorbeelden zijn: Oostenrijk noteerde een groei van +21%, Zweden +19% en Tsjechië +22%. Portugal(-24%) en Kroatië (-26%) lopen t.o.v. maart 2022 wat achter.

ANVR en GfK vergelijken de cijfers 2023 met de gegevens van 2022 en 2019 omdat de cijfers van 2020 en 2021 (vanwege de coronapandemie) een minder goede vergelijkingsmaatstaf geven.

Bij Publicaties - ANVR/GfK Boekingsmonitor kun je deze cijfers en die van eerdere maanden terugvinden. De ANVR/GfK-steekproef wordt maandelijks gedaan onder tienduizenden klanten.