Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR: verklaar krimpdossier Schiphol controversieel want krimp heeft forse negatieve consequenties

Vrijdag 1 september 2023
Leusden, 31 augustus 2023: De ANVR doet een dringend beroep op de Tweede Kamer en kabinet om het dossier wat betreft krimp Schiphol controversieel te verklaren. Een besluit over de krimp op dit moment heeft grote gevolgen. Het is daarom onverantwoord om in een demissionaire status zo’n ingrijpende beslissing te nemen.

​In 2022 heeft Minister Harbers voorstellen gedaan voor het verminderen van het aantal vluchten vanaf Schiphol. Tegen dit voorstel hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen een kort geding aangespannen. Alhoewel de rechter in april oordeelde dat het kabinet hiervoor niet de juiste procedure had gevolgd, wees na hoger beroep van de Minister, het Gerechtshof in Amsterdam in het voordeel van de Staat. Een aantal vliegtuigmaatschappijen gaat inmiddels in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof. Deze zaak komt binnenkort voor de hoogste rechter.

 ANVR-directeur Frank Oostdam: "Over dit onderwerp is veel discussie, daardoor is het van belang geen onomkeerbare stappen te nemen. De krimp heeft ernstige gevolgen aangezien dit al in het voorjaar van 2024 moet worden ingevoerd. Ook een iets beperkere krimp en uitstel met een half jaar heeft grote gevolgen. Hoe moet dit gaan dit gebeuren? Hoe wordt de krimp verdeeld? Wij vrezen dat (luchtvaartmaatschappijen van) andere landen tegenmaatregelen nemen. Wat zijn de gevolgen voor zakenreizigers en vakantievluchten? Reden genoeg om nu niet door te drukken en de democratische en juridische controle te laten plaatsvinden en ook de kiezer een stem te geven over dit onderwerp. Of je nu voor of tegen bent; het is een onderwerp waarover de meningen zeer sterk uiteenlopen".

 ANVR vindt het dan ook onverantwoord om het krimpdossier niet-controversieel te verklaren en roept de Tweede Kamer op dit nu niet door te drukken. 


 

Noot voor redactie:

ANVR Persvoorlichting - telefoonnummer: 06-5144 0878 - e-mailadres: pers@anvr.nl
Deel en print
Gerelateerde Tags