Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation Linksartikel

Je bent hier:
ANVR  >  Reisnieuws

De zomervakantie zit er weer in: veel Europese grenzen per 15 juni weer open

Donderdag 4 juni 2020

​Het lijkt erop dat we toch op vakantie mogen deze zomer! In de persconferentie van Mark Rutte gisterenavond werd de heropening van de grenzen van een aantal Europese landen per 15 juni aangekondigd. Steeds meer toeristische bestemmingen binnen Europa bereiden zich voor op het weer ontvangen van buitenlandse toeristen. Als ANVR zijn we op zich best blij met de ontwikkelingen.

Leestijd 2 minuten

De wereld gaat langzaam weer open, maar met beperkingen, dat wel. Niet alle Europese bestemmingen gaan nog open en zo blijft het reisadvies voor bestemming buiten Europa vooralsnog op oranje. Wanneer je waarheen kunt gaan? Veel hangt af van de reisadviezen van de Nederlandse overheid.  

Reisadviezen en hoe werken die?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor elk land in de wereld en zelfs voor regio’s binnen landen een reisadvies af. Dat doen ze in vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Groen is ‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’, geel is ‘reizen, maar let op veiligheidsrisico’s’, oranje is ‘alleen noodzakelijke reizen’ en rood staat voor ‘niet reizen’. Het is voor reizigers belangrijk om hiervan op de hoogte te blijven, maar op basis van deze adviezen beslissen ANVR-reisondernemingen ook of een reis wordt aangeboden, of niet. Op de pagina Nederland Wereldwijd, kan je de meest actuele stand van zaken per land zien.

Geel=op vakantie, maar blijf opletten
Per 15 juni gaan voor een groot aantal Europese bestemmingen het reisadvies van oranje naar geel. Dat betekent dat je op vakantie kunt, maar dat je wel moet blijven opletten. Hou ook tijdens je vakantie het reisadvies in de gaten. Het kan zijn dat een land zijn beleid ten opzichte van toeristen, bijvoorbeeld bij een nieuw uitbraak, ineens veranderd.

Repatriëring of niet?
Premier Rutte hield gisteren een persconferentie, die vooral ging over reizen na corona. Hij zei dat het niet voor de hand ligt dat de overheid weer reizigers van een bestemming terughaalt als daar een nieuwe corona-uitbraak komt. Maar dit geldt alleen voor repatriëring door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals dit jaar eerder gebeurde. Als je bij een ANVR-reisorganisator een pakketreis boekt, dan hoort daarbij dat we je ‘gewoon’ terughalen als de situatie daarom vraagt.


Lees hieronder verder

We zijn wel weer open, maar we zijn er nog niet

Grens wel open maar toch oranje?
De Nederlandse reisadviezen naar -toeristische- bestemmingen staan al maanden op oranje. Dit is de code voor alleen noodzakelijke reizen en daar vallen vakanties helaas niet onder. Dit advies geldt nu voor landen die hun grenzen nog niet hebben opengesteld, maar soms ook als een grens wel opengaat maar er te veel beperkingen zijn, zoals twee weken quarantaine na aankomst op bestemming. Dan blijft het reisadvies van Buitenlandse Zaken toch op oranje.

We zijn weer open...
Na bijna vier maanden 'op slot' te hebben gezeten, mogen 20.000 reisprofessionals bij reisbureaus, zelfstandige reisadviseurs, zakenreisagenten en touroperators weer doen waar ze écht goed in zijn: fantastische reizen organiseren. En met het zomerseizoen voor de deur zijn veel reizigers zoals jij inmiddels ook wel toe aan 'er even tussenuit'." Je kunt daarbij ook nu al je eerder ontvangen reisvoucher gaan gebruikten. Weliswaar alleen nog voor een aantal reizen binnen Europa, maar laten we hopen dat binnenkort ook vakanties mogelijk zijn naar overige Europese landen en naar intercontinentale bestemmingen.

...maar we zijn er nog niet
Als ANVR zijn we blij met de handreikingen aan ondernemers die de overheid heeft gedaan. Van oranje naar geel, van niet-reizen naar wel reizen, kan voor reisondernemers hét verschil maken tussen overleven en omvallen. Veel reisbedrijven kunnen nu tenminste nog een beetje profiteren van het zomerseizoen. Het aanpassen van het reisadvies van oranje naar geel is weliswaar belangrijk, maar als ANVR blijven we erop hameren dat -na een maandenlange reisstop- de door het kabinet toegezegde sectorspecifieke maatregelen nu echt moeten worden ingevuld.  

Gerelateerde artikelen per thema


Reisadvies
Corona-virus COVID19