Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation Linksartikel

Je bent hier:
ANVR  >  Reisnieuws

ABN-AMRO: Verlengen steun reissector zinvol

Dinsdag 14 september 2021

‘Vraag naar buitenlandvakanties zal opleven na het opheffen van de coronamaatregelen. Dat maakt ook het verlengen van de steunmaatregelen zinvol voor de vele levensvatbare bedrijven in de toeristische industrie”, zo eindigt het rapport van ABN AMRO. Reiskoepel ANVR ziet hiermee haar visie bevestigd en dringt er bij het kabinet op aan de steun aan de reissector, die het door de coronapandemie al 1,5 jaar zwaar te verduren heeft, te verlengen.

Volgens ABN AMRO daalden de vakantiebestedingen naar het buitenland in de zomer 2020 met 74%. Dit heeft alles te maken met de beperkende reismaatregelen van overheidswege. "We mogen binnen Europa al wat meer, maar kunnen buiten Europa praktisch nergens heen omdat de reisadvisering deze bestemmingen op oranje laat staan", aldus reisbrancheorganisatie ANVR. "Als je als overheid adviseert om niet te reizen, dan moet je ondernemingen die dit treffen wél steunen of je moet de reisadvisering aanpassen." De behoefte aan vakantie is onverminderd hoog. Uit een ANVR/GfK-onderzoek in juni dit jaar blijkt dat de meeste reizigers verwachten de komende drie jaar even vaak op vakantie naar het buitenland te gaan als in de afgelopen jaren. En het is, volgens ABN AMRO, een misvatting om te denken dat minder buitenlandse vakanties leiden tot meer binnenlandse. Wegblijvende zakenreizigers, congresgangers en buitenlandse toeristen, maar ook de Nederlander die per saldo minder in eigen land op vakantie gaat en minder besteed (-27%), zorgen niet voor een zelfde bijdrage aan de economie.


Reisbrancheorganisatie ANVR, dat al ziet dat bijna een derde van het personeel de reissector heeft moeten verlaten, ondersteunt de conclusie van ABN AMRO en ziet het als pure noodzaak 'dat het verlengen van de steunmaatregelen zinvol is voor de vele levensvatbare bedrijven in de toeristische industrie.'