Op reis, maar niet zonder een goede verzekering!
Als je op vakantie gaat of een reis gaat maken, is het goed om even na te denken over een reis- en annuleringsverzekering. Maar waarom en waar heb je ze voor nodig?
Reisverzekering
Een reisverzekering; heb ik die nodig? Ik let goed op mijn spullen en op vakantie neem je toch niet je duurste kleren mee? Tja, we kunnen ons die vraag wel voorstellen, maar een reisverzekering dekt méér dan alleen een zonnebril of verloren tas. Enkele voorbeelden:
- Ziektekosten buiten Europa zitten niet in het basispakket van de zorgverzekeringen. Een ziekenhuisopname in b.v. Turkije moet je dan (zonder aanvullend pakket) gelijk ter plekke afrekenen. Dit gaat ver boven je begroting. Hoe betaal je dat?
- Je breekt je been en moet gerepatrieerd worden. Deze kosten kunnen fors oplopen. Wie gaat dat allemaal regelen?
- Je tas wordt gestolen, mét je portemonnee, je telefoon én je paspoort. Hoe verder?
- De motor van je auto draait in de soep. Dat betekent niet alleen een dure reparatie, maar het gaat misschien ook wel een paar weken duren (onderdeel niet beschikbaar, garage maakt weinig haast, e.d.). Wat nu?
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van problemen die, als je niks hebt geregeld, niet alleen zorgen voor torenhoge kosten, maar ook nog eens je vakantie verknallen.
Precies daarom raadt de ANVR je aan een goede reisverzekering te nemen. 9 van de 10 reizigers hebben er een, dus zo gek is dat niet. Er zijn reisverzekeringen die je per reis kunt afsluiten. Zo’n kortlopende verzekering sluit dan uiteraard precies aan bij het soort reis dat je gaat maken en de duur van de reis. Het is ook mogelijk om een doorlopende reisverzekering af te sluiten voor als je wat vaker reist en waarbij je dan niet iedere keer apart een verzekering hoeft af te sluiten.
Reisverzekeringen kun je via de ANVR-website, bij een winkel of adviseur afsluiten. Het is verstandig dit bij hen te doen, omdat zij er verstand van hebben en precies weten welke dekking bij jouw reis van belangrijk is.
Reisverzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Vaak zie je aanbiedingen tegen een zeer laag bedrag per dag. Maar besef dan goed dat hoe goedkoper de verzekering is, des te meer is ook uitgesloten van de verzekering of is maar verzekerd tot een bepaald maximum bedrag. Je denkt dus verzekerd te zijn, maar dat valt dan achteraf zwaar tegen.
Annuleringsverzekering
Je vakantie boek je vaak wat langer van te voren. In de tijd tussen boeken en vertrek kunnen zich situaties voordoen waardoor je je vakantie moet uitstellen of zelfs afzeggen. Bij het annuleren van vliegtickets of bij het annuleren van een complete reis vlak voor vertrek zijn de annuleringskosten 100%. En veel zaken in het leven heb je helaas niet in de hand:
- je krijgt een ongeval of je mag om een andere medische reden niet (meer) reizen;
- een naast familielid komt te overlijden of wordt ernstig ziek;
- je wordt ontslagen of krijgt onverwacht een huurwoning toegewezen;
- en als je dan toch lekker op vakantie bent, word je jammer genoeg ziek en kun je niet meer genieten van je vakantiedagen op de bestemming.
En dit geldt natuurlijk ook voor de mensen met wie je reist; je gezin of de groep waarmee je de reis wilt maken.
Afhankelijk van het type verzekering kunnen ook andere redenen van annulering voor vergoeding in aanmerking komen, zoals verlies van paspoort op de dag van vertrek, het niet verkrijgen van een visum, annulering of vertraging van de vliegreis, en denk b.v. ook aan stakingen, onlusten, of zoiets als een aswolk.
Ook bij annuleringsverzekeringen zijn er kort- en doorlopende verzekeringen. Let bij de doorlopende verzekering er op dat er een maximumvergoeding per reis geldt. Voor een reis van 3 weken met familie naar een ver land is het verstandig in dat geval ook een kortlopende verzekering of een aanvullende dekking te nemen.
Vliegticketverzekering
Wanneer je met vrienden of familie naar een ander werelddeel reist, ben je gauw een paar duizend euro kwijt aan vliegtickets. Maar is de luchtvaartmaatschappij wel betrouwbaar? Elk jaar gaan er talloze airlines failliet. Dan ben jij je geld kwijt en mag je zelf zien hoe je terug naar huis komt. Denk niet dat alleen kleine, jonge prijsvechters failliet gaan. Ook nationale maatschappijen als Sabena, Swissair of het Hongaarse Malev hielden er na tientallen jaren van de één op de andere dag mee op.
Bij de ANVR-ticketwebsites, maar ook in de winkels en bij de zelfstandige reisadviseurs bieden wij je daarom verzekeringen aan tegen schade als gevolg van een faillissement van een luchtvaartmaatschappij. Voor een paar euro heb je zo een kopzorg minder.
Overige verzekeringen
Afhankelijk van de reis die je maakt, zijn er nog andere verzekeringen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan autopechhulp in het buitenland, een verzekering voor als je een langere tijd in het buitenland gaat rondtrekken, studeren of stage lopen, een verzekering voor bijzondere sporten, etc.
Raadpleeg hiervoor je ANVR-reisleverancier; zij kennen alle in & outs van de markt en weten wat in jouw specifieke geval het verstandigste is. Voor slechts een klein bedrag heb je een goede verzekering én ga je gerust op reis.