Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksAutohuur

Je bent hier:
ANVR  >  Autohuur  >  

​Auto huren op je vakantiebestemming

Bord huurauto.jpg

​Auto huren? Doe de test!


1. Wat is op vergelijkingssite de werkelijke prijs van een week autohuur in Malaga?A. € 0,33
B. € 2,33
C. € 33
D. € 63 a €152,00

Het juiste antwoord is D.  
Er staat weliswaar een prijs van € 0,33 voor een week autohuur, maar dat kan natuurlijk niet.
Hoe komt de verhuurder tot een redelijke verdienste, ben je trouwens wel goed verzekerd en welke kosten worden bij schade in rekening gebracht?
Terug naar € 0,33. Ter plaatse moet je nog een volle tank afrekenen. Hierbij is niet duidelijk welk bedrag voor de gekozen auto geldt. Je krijgt wel iets terug voor de overgebleven brandstof als je de auto inlevert, maar daar wordt weer een onbekend bedrag aan servicekosten van afgetrokken. Kortom: je denkt een auto te huren voor € 0,33 maar de feitelijk huurprijs kan oplopen tot meer dan € 100. 

2. Na afloop van de verhuur wil de verhuurder je de borg van € 1500 niet teruggeven vanwege 'schade'. Volgens jou is daar geen sprake van. Naar welke rechtbank moet je nu gaan?
A. Ik boek in Nederland dus kan in naar een Nederlandse rechtbank
B. De Nederlandstalige website is de aanbieder. De site is van een Schotse prijsvergelijker. Ik moet naar de Schotse rechtbank.
C. Ik betaal aan een tussenpersoon (in dit geval gevestigd in de USA). Ik moet dus naar een rechtbank in de VS.
D. De feitelijke verhuurder is het lokale bedrijf in Malaga. Ik moet dus naar de Spaanse rechter.

Het juiste antwoord is D. Je sluit onder Spaans recht uiteindelijk een overeenkomst met een lokale verhuurder. Je kan dus niet naar een Nederlandse rechter of een Nederlandse Geschillencommissie. Bij een probleem kan je een Spaanse advocaat gaan zoeken. Necesito un abogado. Veel succes!

3. Je huurt direct een auto ter plaatse. Je kent het wel: even een krabbel zetten en voor een paar tientjes kan je een dag rijden. Voor welk bedrag zijn we nu maximaal verzekerd?

Voor welk bedrag waren we maximaal verzekerd?
A. Dat is niet duidelijk
B. € 2.800
C. € 29.000
D. € 6 miljoen

Het juiste antwoord is D. Op de achterkant van dit contract staat in het Grieks en Engels dat je dus slechts voor max. €29.000,- verzekerd bent. Dat is natuurlijk veel te weinig. Echter de Europese wetgeving hanteert een grens voor WA-verzekeringen € 6.070.000,- . Kortom als klant word je op het verkeerde been gezet. In landen buiten Europa heb je lang niet altijd wetgeving met goede minimaal verzekerde bedragen.
Stel, je verleent geen voorrang en rijdt een andere Nederlander aan met langdurig letselschade tot gevolg. Dan zal de tegenpartij de schade bij jou persoonlijk kunnen claimen. Dat kan honderdduizenden euro's zijn en voor de tegenpartij eenvoudig in Nederland te doen. En, je eigen aansprakelijkheidsverzekering dekt in het algemeen geen schade veroorzaakt met een voertuig. Ook je reisverzekering vergoedt deze schades in de regel niet.

Hoe voorkom je dat het misgaat gaat bij jouw autoverhuur op vakantie

Natuurlijk gaat het vaak goed, maar de test laat zien dat ook veel mis kan gaan. En zeker op vakantie, op een andere bestemming zit je daar niet op te wachten. Niet alleen de Consumentenbond maar ook de Europese Commissie krijgen hier veel klachten over. Aanbiedingen op vergelijkingssites zijn niet allemaal verkeerd, maar hoe kom je daar achter. De ANVR heeft dit verschillende malen aangekaart bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maar het is niet eenvoudig om vanuit Nederland vergelijkingssites aan te pakken. Dus blijf alert!

ANVR autoverhuurders hebben het wel goed geregeld
De ANVR heeft met enkele autoverhuurders stappen gezet om tot een eerlijke verhuur van een auto te komen. Autoverhuurders die lid zijn van de ANVR verplichten zich te voldoen aan de volgende 5 voorwaarden:

1. Een all-in prijs
Bij de ANVR-autoverhuurder krijg je een prijs waarvoor je weg kan rijden. Alle verplichte, bijkomende kosten worden in of bij de prijs opgenomen. Voor extra's wordt een reële prijs vermeld. De ANVR ziet erop toe dat de Nederlandse regels, opgesteld door de ACM, worden nageleefd. Ook de ACM doet dit.

2. Goed verzekerd
De ANVR-autoverhuurders voldoen aan de ANVR-minimum-verzekeringseisen, die ook voor touroperators gelden. Dit betekent dat schade aan derden tot € 6 mln. verzekerd moet worden door de verhuurders. ANVR controleert dit. Aangezien je het contract afsluit met een Nederlandse autoverhuurder, valt dit gewoon onder Nederlands recht.

3. Eerlijke voorwaarden
Bij de huur van een auto via een ANVR-autoverhuurder zijn de ANVR-Reisvoorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden zijn in overleg met de Consumentenbond tot stand gekomen. Dat betekent dat je bij het huren van een auto eerlijke voorwaarden krijgt, zonder kleine lettertjes.

4. Klachten via Geschillencommissie
Je huurt de auto van een ANVR-autoverhuurder. Krijg je een probleem met de uitvoerder ter plaatse, dan kan je contact opnemen met de Nederlandse autoverhuurder. Deze heeft de uitvoerder ter plaatse ingeschakeld en moet ev. problemen met de lokale uitvoerder verder oplossen. Wordt jouw probleem niet wordt opgelost (komt niet vaak voor) dan kan je met je klacht gewoon naar de Nederlandse Geschillencommissie of rechter. Dat is goedkoper, eerlijker, sneller en een stuk eenvoudiger.

5. Je weet met wie je zaken doet
De ANVR-autoverhuurder wordt gecontroleerd en gecheckt door de ANVR. Je kan de ANVR-autoverhuurders ook terugvinden op www.anvr.nl;  je weet dus met wie je zaken doet. Een ANVR-lid moet naast voorwaarden en verzekeringen nog aan vele andere eisen voldoen. 
De ANVR controleert, zodat

- je kan boeken boeken op een veilige website;
- jouw betaling via de website op een veilige manier plaatsvindt;
- de privacy van je persoonsgegevens worden gerespecteerd.

Kortom: jouw geld en gegevens zijn in goede handen.

En, als je een auto huurt als onderdeel van een pakketreis van een ANVR-reisonderneming dan zijn al deze voordelen natuurlijk ook van toepassing.
Dus: Wil je een auto huren - als onderdeel van je vakantiereis of huur je auto, al of niet via een reisagent- doe het in ieder geval bij een bij een ANVR-autoverhuurder. Onderstaande autoverhuurders zijn lid van de ANVR.

​​

 Leden

13e96353-631c-42cf-955b-56c447fab65e