Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksAutohuur

Je bent hier:
ANVR  >  Autohuur  >  

​Autohuur

Bord huurauto.jpg

​Een autohuren op je vakantiebestemming? Doe de test!


1. Je zoekt thuis op een vergelijkingssite naar een huurauto op de luchthaven van bijvoorbeeld je vakantiebestemming Malaga van 22 t/m 29 april.Wat ​​is de werkelijke prijs van een week autohuur?
A. € 0,33
B. € 2,33
C. € 33
D. € 63 a €152,00

Het juiste antwoord is D.  Er staat weliswaar een prijs van 33 cent voor een week autohuur, maar ter plaatse moet je een volle tank afrekenen. Het is niet duidelijk welk bedrag hierbij voor de gekozen auto geldt. Je krijgt wel wat terug voor de overgebleven brandstof als je de auto weer inlevert, maar daar wordt weer een onbekend bedrag aan servicekosten van af getrokken. Kortom je denkt een auto te huren voor 33 cent, maar de feitelijk huurprijs kan tot meer dan 100 euro oplopen.

Een hele week een huurauto voor 33 cent kan natuurlijk niet. Toch staat het er. Hoe denk je dat de verhuurder alsnog tot een redelijke verdienste op deze auto komt? Ben je trouwens dan wel goed verzekerd? Welke kosten worden je bij schade in rekening gebracht?

2. Na afloop van de verhuur wil de verhuurder je de borg van € 1500 niet teruggeven vanwege 'schade'. Volgens jou is daar geen sprake van. Naar welke rechtbank moet je nu gaan?
A. Ik boek in Nederland dus kan in naar een Nederlandse rechtbank
B. De Nederlandstalige website is de aanbieder. De site is van een Schotse prijsvergelijker. Ik kan naar de Schotse rechtbank.
C. Ik betaal aan een tussenpersoon (in dit geval gevestigd in de USA). Ik kan dus in de VS naar een rechtbank.
D. De feitelijke verhuurder is het lokale bedrijf in Malaga. Ik kan dus naar de Spaanse rechter.

Het juiste antwoord is D. Je sluit onder Spaans recht uiteindelijk een overeenkomst af met een lokale verhuurder. Je kan niet naar de Nederlandse rechter of een Nederlandse Geschillencommissie. Bij een probleem kan je een Spaanse advocaat gaan zoeken. Necesito un abogado. Veel succes!

3. Je huurt direct een auto ter plaatse. Je kent het wel: even een krabbel zetten en voor een paar tientjes kan je een dag rijden. Wij huurden een auto op een Grieks eiland. Voor welk bedrag waren we maximaal verzekerd?

Voor welk bedrag waren we maximaal verzekerd?
A. Dat is niet duidelijk
B. € 2.800
C. € 29.000
D. € 6 miljoen

Het juiste antwoord is D. Op de achterkant van dit contract staat in het Grieks en Engels dat je dus slechts voor max. €29.000,- verzekerd bent. Dat is natuurlijk veel te weinig. Echter de Europese wetgeving hanteert een grens voor WA-verzekeringen € 6.070.000,- . Kortom als klant word je op het verkeerde been gezet. In landen buiten Europa heb je lang niet altijd wetgeving met goede minimaal verzekerde bedragen.
Stel dat je geen voorrang verleent en een andere Nederlander aanrijdt met langdurig letselschade tot gevolg, dan zal de tegenpartij de schade bij je persoonlijk kunnen claimen. Dat kan honderdduizenden euro's zijn en voor de tegenpartij eenvoudig in Nederland te doen. Zet je spullen alvast maar op Marktplaats.
O ja, je eigen aansprakelijkheidsverzekering dekt in het algemeen geen schade veroorzaakt met een voertuig. Ook je reisverzekering vergoedt deze schades in de regel niet.

Er is kan dus veel mis gaan bij autoverhuur op vakantie

Het gaat natuurlijk ook vaak goed, maar de voorbeelden geven maar weer eens duidelijk aan dat er heel veel mis kan gaan bij het huren van een auto op je vakantiebestemming. Daar staat, zeker op vakantie, je hoofd natuurlijk niet naar. Niet alleen de Consumentenbond maar ook de Europese Commissie hebben hier veel klachten over. De aanbiedingen op de vergelijkingssites zijn niet allemaal verkeerd, maar kom daar maar eens achter. De ANVR heeft dit al verschillende malen aangekaart bij de ACM, maar het is niet eenvoudig om vanuit Nederland een buitenlandse vergelijkingssite aan te pakken.

ANVR autoverhuurders hebben het wel goed geregeld
De ANVR heeft daarom met enkele autoverhuurders stappen ondernomen om tot een eerlijke verhuur van auto te komen. Autoverhuurders die lid zijn van de ANVR verplichten zich te voldoen aan de volgende voorwaarden:

1. Een all-in prijs
Bij de ANVR autoverhuurder krijgt je een prijs waarmee je weg kan rijden. Alle verplichte bijkomende kosten worden in of bij de prijs opgenomen. Van extra's wordt een reële prijs vermeld. De ANVR ziet erop toe dat de Nederlandse regels zoals opgesteld door de ACM worden nageleefd. De ACM doet dit trouwens ook.

2. Goed verzekerd
Alle ANVR autoverhuurders voldoen aan de ANVR minimum verzekeringseisen die voor touroperators ook gelden. Dit betekent dat schade aan derden tot € 6 mln. verzekerd moet worden door de verhuurders. ANVR controleert dit. Aangezien je het contract met een Nederlandse autoverhuurder afsluit, valt dit gewoon onder Nederlands recht.

3. Eerlijke voorwaarden
Bij de huur van een auto via een ANVR autoverhuurder zijn de ANVR reisvoorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden zijn overeengekomen met de Consumentenbond. Dat betekent dat je bij het huren van een auto eerlijke voorwaarden krijgt, zonder kleine lettertjes.

4. Klachten via Geschillencommissie
Je huurt de auto van de ANVR autoverhuurder. Als je dus een probleem krijgt met de uitvoerder ter plaatse, kan je contact opnemen met de Nederlandse autoverhuurder. Deze partij heeft de uitvoerder ter plaatse ingeschakeld en moet ev. problemen met de lokale uitvoerder verder oplossen. Indien je probleem niet wordt opgelost (zal niet vaak voorkomen trouwens) dan kan je met je klacht gewoon naar de Nederlandse Geschillencommissie of rechter. Dat is goedkoper, eerlijker, sneller en een stuk eenvoudiger.

5. Je weet met wie je zaken doet
ANVR verhuurders worden gecontroleerd en gecheckt door de ANVR. Je kan ze terugvinden op de ANVR website en je weet dus met wie je zaken doet. ANVR leden moeten naast voorwaarden en verzekeringen nog aan vele andere eisen voldoen. Zo controleert de ANVR:
  • dat je boekt op een veilige website;
  • dat betaling via de website op een veilige manier plaats vindt;
  • dat de privacy van je persoonsgegevens worden gerespecteerd.
Ook op deze punten wordt gelet dat je geld en gegevens in goede handen zijn.

Ook wanneer je een auto huurt als onderdeel van een pakketreis bij de ANVR reisonderneming zijn deze autohuur voordelen van toepassing.
Huur je vakantieauto dus als onderdeel van je vakantiereis of huur je auto, al of niet via een reisagent, bij een ANVR autoverhuurder. De onderstaande autoverhuurders zijn lid van de ANVR:​​

​​

 Leden

6c9b7019-078c-45b4-ae22-327a2682af1d