Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation Linksgarantieregeling

Je bent hier:
ANVR  >  Garantieregeling

Garantieregelingen tegen financieel onvermogen

ANVR checkt alle leden
Bedrijven die zijn aangesloten bij de ANVR zijn verplicht een garantieregeling te hebben voor reizigers bij financieel onvermogen; dit voor zover de reizen vallen onder de Wet op de Reisovereenkomst. Onder deze reisovereenkomst vallen reizen die bestaan uit 2 of meer verschillende reisonderdelen (bijvoorbeeld vervoer én overnachting of vervoer én excursie o.d.).
De reisbedrijven zorgen bij faillissement van het bedrijf er voor dat jij toch op reis kan gaan; met een ander reisbedrijf óf dat je je geld terugkrijgt. Ben je reeds onderweg dan krijg je een evenredig deel van de reis terug en wordt de terugreis geregeld.

Daarnaast bieden ANVR-leden tevens een garantie in het geval zij zelf overeenkomsten aanbieden voor alléén verblijf of alléén vervoer (uitgezonderd losse luchtvaarttickets).
Huur je dus een vakantiehuis of koop je een treinticket van een ANVR-reisonderneming, dan weet je zeker dat je je geld terugkrijgt als het ANVR-bedrijf failliet gaat. Ook krijg je geld terug als de eigenaar van de vakantiewoning/hotel/ferry failliet gaat en je daardoor geen gebruik kan maken van deze vakantiewoning/hotel/ferry.
Dit is geen wettelijke verplichting, maar wel iets extra's als je bij een ANVR-onderneming boekt!

Een garantieregeling bij faillissement kan niet door een  reisonderneming zèlf worden geleverd.
Àlle gelden (ook die eventueel door het bedrijf apart zijn gezet) vallen bij een faillissement in de boedel en het is dan maar de vraag of er voldoende overblijft om jouw reis terug te betalen.

Maar …. garantie op een pakketreis is toch verplicht?
Jazeker, maar er zijn vele bedrijven die zich daar niets van aan trekken. De overheid (ACM) moet hier op toezien. De ANVR meldt ook regelmatig overtreders bij ACM. Toch zijn er nog steeds tientallen bedrijven die niet voldoen of zij vinden (ten onrechte) dat zij niet onder de wettelijke regels vallen.  

Een partij buiten de reisonderneming moet dus een garantie aan je afgeven in het geval het reisbedrijf failliet gaat. Soms willen bedrijven je gerust stellen door te zeggen dat je geld veilig is, omdat je met je creditcard kan betalen, omdat ze de hotelier, busbedrijven en anderen pas achteraf betalen, omdat ze al jaren tot grote tevredenheid reizen organiseren, omdat ze zich gaan aansluiten bij een garantiefonds, omdat het garantiefonds veel te duur is,  omdat …. omdat. Trap daar niet in en kies gewoon een bedrijf dat een échte garantie biedt.  Daar zijn verschillende mogelijkheden voor:

GGTO
logo GGTO.jpg
Deze garantie is vergelijkbaar met SGR en wordt vooral geleverd door kleine touroperators. GGTO dekt geen losse accommodaties. Maar ANVR-leden die deelnemen in GGTO bieden alleen pakketreizen (geen losse accommodaties) aan, dus dat is geen probleem. Bij de ANVR zijn enkele reisondernemingen aangesloten die lid zijn van de GGTO.  

SGR

logo SGR.jpg
Dit is de oudste, grootste en de meest bekende garantieregeling. Verreweg de meeste ANVR-bedrijven zijn hierbij aangesloten.

SGRZ


Deze garantieregeling is speciaal voor bedrijven en instellingen. Boek je dus niet zelf een reis, maar via je bedrijf, school of vereniging, let er dan op dat de reis met een SGRZ-garantie wordt geleverd. ANVR-bedrijven die via scholen, bedrijven of instellingen reizen leveren die onder de Wet op de Reisovereenkomst vallen, zijn verplicht óók voor deze reizen een faillissementsgarantie te leveren. Reisbedrijven mogen nog tot 1 juli 2018 dergelijke reizen ook leveren op basis van de SGR-garantie, maar daarna moet dit op basis van de SGRZ-garantie plaatsvinden.

STO
logo STO.png
Je geld is natuurlijk ook zeker als pas achteraf aan de touroperator wordt betaald. Bij reisbedrijven die lid zijn van STO betaalt de consument via een derdengeldrekening. De touroperator krijgt de reissom pas aan het einde van je reis. Op dit moment zijn er geen ANVR-leden aangesloten bij STO.

Buitenlandse garantiefondsen
Andere EU-landen kennen ook garantieregelingen, want hier voor geldt een Europese wet. Echter, niet in elk land is dit goed geregeld of is er voldoende geld in een fonds. Er zijn ook buitenlandse bedrijven actief op de Nederlandse markt. De ANVR checkt of bij overeenkomsten, die in Nederland worden afgesloten met een ANVR-lid dat is aangesloten bij een buitenlands fonds, de klant daadwerkelijk aanspraak kan maken op dat buitenlandse fonds. Enkele garantieregelingen in bijvoorbeeld Duitsland, België en Denemarken zijn door de ANVR inmiddels beoordeeld en goedgekeurd.
Check gewoon via www.anvr.nl of een bedrijf lid is van de ANVR, want dan zit je ook goed met een buitenlandse garantie-aanbieder.

Specifieke regelingen per bedrijf
Sommige bedrijven kunnen zich niet bij een Nederlandse of buitenlandse garantieregeling aansluiten. Het is in dergelijke gevallen mogelijk dat zij een garantie leveren vergelijkbaar met die van SGR, bijvoorbeeld via een grote verzekeringsmaatschappij of door voldoende bankgarantie af te geven aan een partij die (bij faillissement) ook klanten kan helpen en claims kan afhandelen. 

De ANVR beoordeelt of een dergelijke garantie voldoende is.

Meer informatie