Garantieregelingen tegen financieel onvermogen
ANVR checkt alle leden
Bedrijven die zijn aangesloten bij de ANVR zijn verplicht een garantieregeling te hebben voor reizigers bij financieel onvermogen; dit voor zover de reizen vallen onder de Wet op de Reisovereenkomst. Onder deze reisovereenkomst vallen reizen die bestaan uit 2 of meer verschillende reisonderdelen (bijvoorbeeld vervoer én overnachting of vervoer én excursie o.d.).
De reisbedrijven zorgen bij faillissement van het bedrijf er voor dat jij toch op reis kan gaan; met een ander reisbedrijf óf dat je je geld terugkrijgt. Ben je reeds onderweg dan krijg je een evenredig deel van de reis terug en wordt de terugreis geregeld.
Daarnaast bieden ANVR-leden tevens een garantie in het geval zij zelf overeenkomsten aanbieden voor alléén verblijf of alléén vervoer (uitgezonderd losse luchtvaarttickets).
Huur je dus een vakantiehuis of koop je een treinticket van een ANVR-reisonderneming, dan weet je zeker dat je je geld terugkrijgt als het ANVR-bedrijf failliet gaat. Ook krijg je geld terug als de eigenaar van de vakantiewoning/hotel/ferry failliet gaat en je daardoor geen gebruik kan maken van deze vakantiewoning/hotel/ferry.
Dit is geen wettelijke verplichting, maar wel iets extra's als je bij een ANVR-onderneming boekt!
Een garantieregeling bij faillissement kan niet door een reisonderneming zèlf worden geleverd.
Àlle gelden (ook die eventueel door het bedrijf apart zijn gezet) vallen bij een faillissement in de boedel en het is dan maar de vraag of er voldoende overblijft om jouw reis terug te betalen.
Maar …. garantie op een pakketreis is toch verplicht?
Jazeker, maar er zijn vele bedrijven die zich daar niets van aan trekken. De overheid (ACM) moet hier op toezien. De ANVR meldt ook regelmatig overtreders bij ACM. Toch zijn er nog steeds tientallen bedrijven die niet voldoen of zij vinden (ten onrechte) dat zij niet onder de wettelijke regels vallen.
Een partij buiten de reisonderneming moet dus een garantie aan je afgeven in het geval het reisbedrijf failliet gaat. Soms willen bedrijven je gerust stellen door te zeggen dat je geld veilig is, omdat je met je creditcard kan betalen, omdat ze de hotelier, busbedrijven en anderen pas achteraf betalen, omdat ze al jaren tot grote tevredenheid reizen organiseren, omdat ze zich gaan aansluiten bij een garantiefonds, omdat het garantiefonds veel te duur is, omdat …. omdat. Trap daar niet in en kies gewoon een bedrijf dat een échte garantie biedt. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.
Door de ACM vermelde garantiefondsen
In de Wet op de pakketreizen wordt gesproken over een toezichthouder. De Autoriteit Consument & Markt is hiervoor aangesteld. Op de website van de ACM hierover worden een viertal garantiefondsen genoemd waarbij reisaanbieders zich kunnen aansluiten. Het bekendste Garantiefonds is SGR. De meeste ANVR-leden zijn bij SGR aangesloten. Er zijn echter ook ANVR leden aangesloten bij de GGTO, STO of VZR Garant.
SGRZ: een garantiefonds speciaal voor bedrijven en instellingen.
SGRZ is garantieregeling speciaal voor bedrijven en instellingen. Boek je dus niet zelf een reis, maar via je bedrijf, school of vereniging, let er dan op dat de reis met een SGRZ-garantie wordt geleverd. ANVR-bedrijven die via scholen, bedrijven of instellingen reizen leveren die onder de Wet op de Reisovereenkomst vallen, zijn verplicht óók voor deze reizen een faillissementsgarantie te leveren!
Buitenlandse garantiefondsen
Andere EU-landen kennen ook garantieregelingen, want hier voor geldt een Europese wet. Echter, niet in elk land is dit goed geregeld of is er voldoende geld in een fonds. Er zijn ook buitenlandse bedrijven actief op de Nederlandse markt. De ANVR checkt of bij overeenkomsten, die in Nederland worden afgesloten met een ANVR-lid dat is aangesloten bij een buitenlands fonds, de klant daadwerkelijk aanspraak kan maken op dat buitenlandse fonds b.v. omdat het door een andere buitenlandse toezichthouder wordt vermeld. Enkele garantieregelingen in bijvoorbeeld Duitsland, België en Denemarken zijn door de ANVR op grond hiervan geaccepteerd.
Check dus gewoon via www.anvr.nl of een bedrijf lid is van de ANVR, want dan zit je ook goed met een buitenlandse garantie-aanbieder.
Specifieke regelingen per bedrijf
Sommige bedrijven kunnen zich niet bij een Nederlandse of buitenlandse garantieregeling aansluiten. Het is in dergelijke gevallen mogelijk dat zij een garantie leveren vergelijkbaar met die van SGR, bijvoorbeeld via een grote verzekeringsmaatschappij of door voldoende bankgarantie af te geven aan een partij die (bij faillissement) ook klanten kan helpen en claims kan afhandelen. De ANVR beoordeelt of een dergelijke garantie dan vergelijkbaar is met bovenstaande regelingen in Nederland of andere EU-landen.