Nederlanders zijn reislustig; al vele eeuwen zwermen we uit over de aardbol, voor ons plezier en voor het doen van zaken. Logisch dat vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw de behoefte bij reisondernemingen groeide zich te willen verenigen om gezamenlijk de belangen te behartigen. De ANVR werd opgericht als brancheorganisatie.
Doelstelling ANVR
'Het bundelen van krachten van de aangesloten leden ten einde de gemeenschappelijke sociaal-economische belangen te behartigen, zodat de ANVR als organisatie nationaal en internationaal een toonaangevende plaats inneemt als vertegenwoordiger van de reisbranche'.
Kernactiviteiten van de ANVR
De leden van de ANVR staan centraal bij het vaststellen van het beleid voor de brancheorganisatie. Het ANVR-bestuur wordt door de leden samengesteld uit vertegenwoordigers van reisagenten, luchtvaartagenten en touroperators, en wordt ondersteund door het secretariaat. Veel leden zijn actief in overlegplatformen, commissies en projectgroepen, die ook het bestuur advies geven.
Diverse en vaak uiteenlopende onderwerpen die spelen in de branche en waar de ANVR zich mee bezig houdt, zijn ondergebracht in de kerntaken Imago & Lobby, Consumentenzaken, Luchtvaart, Arbeidszaken & Onderwijs, en Standaardisering. Daarnaast zijn er diverse platformen.
Ook lid worden?
Wil je als (zaken)reisbureau, touroperator of branche gerelateerde onderneming ook lid worden van de ANVR? Onder Lid worden van de ANVR vind je alle informatie.
De ANVR in vogelvlucht
2016
De ANVR viert haar 50-jarig bestaan.
2013
De ANVR wordt een officieel getoetst keurmerk. Zij voldoet aan alle door de Raad van Accreditatie getoetste criteria van de keurmerktoets. Op grond van Europese regelgeving is de RvA in 2016 gestopt met deze accreditatie.
2007
De Code Reisaanbiedingen wordt, mede op initiatief van de ANVR, ontwikkeld. De code beoogt dat alle openbare prijsaanbiedingen in de reis- en luchtvaartbranche correct en duidelijk zijn. Tevens beoogt zij dat alle, op het moment van publicatie, onvermijdbare en bekende kosten, belastingen en toeslagen in de gepubliceerde prijs zijn inbegrepen.
2007
De drie lidverenigingen en de federatie van het ANVR fuseren per 1 januari 2007 tot één vereniging: de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen.
2006
Het ANVR bestaat 40 jaar, maar zit midden in een reorganisatie.
2000
Op initiatief van het ANVR wordt de onafhankelijke Stichting Calamiteitenfonds Reizen opgericht. Alle ANVR-reisorganisaties zijn verplicht zich aan te sluiten. De stichting heeft als doel reizigers financieel tegemoet te komen als hun al aangevangen reis niet verder kan worden uitgevoerd als gevolg van een calamiteit.
1997
Na de ANVR-Reisvoorwaarden stelt het ANVR in overleg met de Consumentenbond ook consumentvriendelijke ANVR-Boekingsvoorwaarden op die door alle ANVR-reisagenten worden gehanteerd.
1995
Als eerste reisbrancheorganisatie ter wereld ontwikkelt het ANVR een beleid 'duurzaam toerisme' voor en met haar leden reisorganisaties.
1994
Het ANVR groeit uit tot een werkgeversorganisatie en sluit een CAO af met werknemersorganisaties.
1989
De ANVR wordt een federatie met vier lidverenigingen: Vereniging van ANVR Reisorganisatoren, Vereniging van ANVR Reisagenten, Vereniging van ANVR Luchtvaartagenten en Zakenreisbureaus en Vereniging van ANVR Reisorganisatoren Inkomend Toerisme (in 2003 wordt deze laatste opgeheven). De naam van de ANVR verandert in : het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen. Deze afzonderlijke verenigingen hebben ieder een eigen bestuur en behartigt de belangen van de eigen leden. Ieder bestuur heeft vertegenwoordigers in het overkoepelende federatiebestuur.
1983
Het eerder in het leven geroepen garantiefonds wordt een onafhankelijke Stichting Garantiefonds Reisgelden. Alle ANVR-reisondernemingen zijn verplicht zich aan te sluiten. SGR beschermt de vooruitbetaalde reisgelden van vakantiegangers voor pakketreizen.
1982
De ANVR stelt consumentvriendelijke reisvoorwaarden op die door alle aangesloten touroperators worden gebruikt en die de rechten en plichten vermelden van zowel de reiziger als de uitvoerende touroperator.
1972
Als één van de eerste sectoren laten ANVR reisondernemingen de onafhankelijke Geschillencommissie beslissen als een consument een klacht met een ANVR-reisonderneming niet zelf kan oplossen.
1971
De ANVR richt als eerste organisatie ter wereld een garantiefonds op ter bescherming van de reisgelden van bij ANVR-reisondernemingen geboekte reizen van de consument.
17 februari 1966:
Oprichting ANVR als de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus.
De naam zal nog verschillende malen veranderen.