Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation Linksdetail

Je bent hier:
ANVR  >  Reisinformatie
Ministerie BuZa
Calamiteitenfonds
Aanvullende info
Grensdocumenten
Gezondheid
Klimaat
5819547d-375b-4259-b222-4b7b0ec0639a
ANVR-leden
Voor deze bestemming kan je terecht bij je eigen reisbureau/reisadviseur of bij de onderstaande reisondernemingen:

ACSI Touroperating B.V. »
Adventure Specialists B.V. »
Amicitia Reizen B.V. »
Ander Licht Reizen B.V. »
Askja Reizen B.V. »
Beluga Expeditions & Adventures B.V. »
Bolderman Excursiereizen B.V. »
Brabant Expres BV »
Buro Scandinavia B.V. »
Cruise Travel Nederland B.V. »
Cruisewinkel.nl B.V. »
De Jong Intra Vakanties GmbH »
Diogenes Reizen B.V. »
Djoser B.V. »
Dock C CruisePartners B.V. »
Doets Reizen »
Dreamlines Netherlands B.V. »
DrieTour Reizen B.V. »
Effe Weg B.V. »
Fast Fleet B.V. »
Fietsvakantiewinkel B.V. »
Flow Reizen »
Hannick Reizen B.V. »
HHD AG »
High Flight International B.V. »
Incento B.V. »
Labrys B.V. »
Maaskant Reizen B.V. »
Miles Travel B.V. »
Mosae Group Travel »
N.T.S. (Norske Turist Service) B.V. »
Nederland Reist Voordelig B.V. »
Nordic Nederland BV »
Norge Reiser B.V. »
noSun reizen B.V. »
OAD Touroperating B.V. »
Paulusma Reizen B.V. »
Pelikaan Touroperations B.V. »
Reisburo B.B.I. Groningen B.V. »
Rho-Delta Travel b.v. »
Sawadee Amsterdam B.V. »
SNP Natuurreizen B.V. »
Sophus Travel v.o.f. »
SRC Reizen B.V. »
Stichting Het Buitenhof »
Stip Reizen B.V. »
Sunair Vakanties B.V. »
Sundowner »
Tiara Tours B.V. »
Travel Inventive B.V. »
Travelhome BV »
Troll Travel B.V. »
TUI Nederland N.V. »
Untamed Travelling B.V. »
Van der Biesen Tours B.V. »
VCK Travel B.V. »
Voigt Travel »
Yaxa Reizen »
Zeetours Cruises »

 Reisinformatie

Noorwegen

Ministerie Buitenlandse Zaken
Calamiteitenfonds
Bron: Calamiteitenfonds | Laatst gewijzigd: 11-08-2023

Noorwegen – overstromingen en aardverschuivingen: calamiteit vastgesteld

11 augustus 2023

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de overstromingen en aardverschuivingen in zuidelijke delen van Noorwegen de volgende besluiten genomen:

  • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp) op 7 augustus 2023 voor die gebieden in het zuiden van Noorwegen die werden getroffen door overstromingen en/of aardverschuivingen na hevige regenval door storm Hans;
    Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 7 augustus 2023 voor die plaatsen in zuidelijk Noorwegen waar deelnemers als gevolg van deze calamiteit en de hierdoor aangetaste infrastructuur, en/of gevaar voor de consument, hun verplichtingen uit de gesloten overeenkomst in redelijkheid niet konden nakomen.
    Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

Uitvoeringsinstructie

Reisaanpassingen
Deelnemers kunnen voor boekingen naar de getroffen gebieden in Noorwegen die op 7 augustus 2023 al waren aangevangen en die als gevolg van de natuurramp niet volgens plan konden worden uitgevoerd de meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.

(Tijdelijke) staking van de reis
Indien reisaanpassing (gewijzigde voortzetting van de reis) niet direct mogelijk bleek en de reis of het verblijf (tijdelijk of definitief) moest worden gestaakt, dan heeft de consument recht op vergoeding van de niet-genoten dagen.
Deze uitkering komt aanvullend op de vergoeding van meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen aan de reisorganisator.
De reisorganisator keert de vergoeding van de niet-genoten dagen aan de consument uit en overlegt aan het Calamiteitenfonds een overzicht van de vergoede bedragen.
Hij geeft ook een specificatie van de in de reissom begrepen kosten van vervoer en verblijf. Het Calamiteitenfonds berekent op basis daarvan het bedrag van de terug-betaling aan de reisorganisator. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.

Niet aangevangen reizen
Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 7 augustus 2023 geldt dat de (gevolgen van) de overstromingen in delen van Noorwegen bij deelnemers verondersteld worden bekend te zijn. (Het gevolg van) deze natuurramp vormt geen onverwachte en onvoorziene gebeurtenis meer die zich pas tijdens de reis of het verblijf manifesteert. Het is voor aanvang van de reis of het verblijf bekend. Het Calamiteitenfonds geeft hiervoor geen dekking. De deelnemer is daarom zelf voor de (correcte) uitvoering van de reis- of verblijfsovereenkomst aansprakelijk.


Aanvullende info
ANVR tegen seksueel misbruik kinderen
Seksuele uitbuiting van kinderen komt in principe overal ter wereld voor; in sommige landen meer (zichtbaar) dan in andere landen. De ANVR voert samen met het Ministerie van Veiligheid en Justitie, politie, Koninklijke Marechaussee, ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a Girl de campagne ‘Don’t Look Away’, gecoördineerd door ECPAT. ECPAT voert campagne in meer dan 80 landen tegen commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, ofwel kinderprostitutie, kinderporno en kinderhandel voor seksuele doeleinden.

ANVR leden:
- mogen zich op geen enkele wijze inlaten met het organiseren en aanbieden van reizen die mede kinderprostitutie ten doel hebben;
- zorgen ervoor dat zij contracten met hotels kunnen opzeggen indien deze gelegenheid geven;
- zullen waar nuttig en/of noodzakelijk informatie over de problematiek van kindermisbruik verstrekken aan reizigers, hetzij schriftelijk, hetzij mondeling via de reisleiding.

Bestel hiervoor gratis flyers via info@ecpat.nl of download campagnemateriaal.

Seksueel misbruik van kinderen is strafbaar, ter plaatse en in Nederland. Ook al werd het misdrijf in het buitenland begaan, aangifte in Nederland is (nog) mogelijk. Wij roepen iedereen op alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden bij www.meldkindersekstoerisme.nl.
Grensdocumenten
Heb je de juiste (grens)papieren voor jouw bestemming?
Sommige landen eisen een specifieke geldigheidsduur van jouw paspoort. Ook kan het zijn dat je een visum nodig hebt voor dit land, soms afhankelijk van je nationaliteit. Kijk voor meer informatie hierover bij het ministerie van BuZa op deze pagina onder 'Reisdocumenten & visa' of vraag advies bij jouw reisonderneming.

Gezondheid

LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering)

De meest actuele informatie vind je op de website van LCR, met alle algemene gezondheidsaanbevelingen per land plus alle informatie over actuele epidemieën. Jouw reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, activiteiten die je onderneemt, jouw gezondheid en leeftijd bepalen welke vaccinaties en maatregelen jij nodig hebt. Laat je daarom altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD).

Ga je reizen? Ga gezond met ‘Vaccinaties op Reis’!

VaccinatiesOpReis.nl is in Nederland dé specialist voor inentingen en exclusief partner van ANVR. Neem contact op met jouw ANVR-reisondernemer voor een afspraak en ontvang 5% korting op je vaccinaties.

Ga je op reis? Doe mee aan het muggenonderzoek?

ANVR en de bij haar aangesloten reisondernemingen vinden de gezondheid en veiligheid van onze reizigers heel belangrijk. Daarom werken wij graag mee aan het muggenonderzoek ‘One Health travel’ van UMC Utrecht, Leids UMC en Erasmus MC. Maar daar hebben wij jouw hulp bij nodig!
Geïnteresseerd? Ga dan naar www.ohtravel.nl, lees de informatie over muggen en de overdraagbare infecties en als je het onderzoek wil helpen, meld je dan geheel vrijwillig aan! Ga ook ‘muggenwijs’ op reis!

Bron: LCR

Om je de meest actuele informatie te geven, verwijzen wij je naar de website van LCR, het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vind je alle algemene gezondheidsaanbevelingen per land, plus alle informatie over actuele epidemieën.

Uiteindelijk bepalen jouw reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, activiteiten die je onderneemt, jouw gezondheid en leeftijd welke vaccinaties en maatregelen nodig zijn. Laat je daarom altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor jouw reis belangrijk zijn door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD).
Klimaat

Weerstation BERGEN / FLESLAND

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  16 
Februari  14 
Maart  12 
April  14 
Mei  12  11 
Juni  14  13  11 
Juli  17  15  13 
Augustus  16  15  14 
September  13  17  13 
Oktober  19  11 
November  16 
December  18 

Weerstation ISFJORD RADIO

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -10 
Februari  -10 
Maart  -11 
April  -8 
Mei  -2 
Juni 
Juli 
Augustus 
September 
Oktober  -2  10 
November  -5 
December  -8 

Weerstation OSLO/FORNEBU AIRPORT

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -4  10 
Februari  -3 
Maart 
April 
Mei  13 
Juni  17  12 
Juli  19  10  14 
Augustus  18  15 
September  13  14 
Oktober  11 
November  10 
December  -1  11