Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation Linksdetail

Je bent hier:
ANVR  >  Reisinformatie
Ministerie BuZa
Calamiteitenfonds
Aanvullende info
Grensdocumenten
Gezondheid
Klimaat
98fb9278-bf7c-4b54-a759-532faee5fda1
ANVR-leden
Voor deze bestemming kan je terecht bij je eigen reisbureau/reisadviseur of bij de onderstaande reisondernemingen:

333TRAVEL »
Aclass A/S - Afrikareizen.nl »
Adventure Specialists B.V. »
African Luxury »
All Over Tours »
Angeli Travel »
Bangkok-Manila Air B.V. »
Better Places B.V. »
Bohemian birds B.V. »
Cirkel Mambo Reizen B.V. »
Couleur Locale BV »
Cruise Travel Nederland B.V. »
Da Vinci Travel B.V. »
Dalstra Reizen »
Diving World Nederland »
Djoser B.V. »
Dock C CruisePartners B.V. »
DrieTour Reizen B.V. »
Eurocult-lito B.V. »
Fietsvakantiewinkel B.V. »
FOX Vakanties B.V. »
Incento B.V. »
Labrys B.V. »
Mij. tot Exploitatie van Reisbureau Kennemerland B.V. »
Miles Travel B.V. »
Mooi Vakanties »
Mosae Group Travel »
Namasté Reizen »
Nederland Reist Voordelig B.V. »
New Dutch Travel Company B.V. »
Original Asia B.V. »
OutSight Travel BV »
Pangea Travel B.V. »
Rama Tours Holland B.V. »
Reislust B.V. »
Renaissance Passages B.V. »
Riksjaonline B.V. »
RSD Reise Service Deutschland GmbH »
Sajet Special Tours & Travel »
Sawadee Amsterdam B.V. »
SNP Natuurreizen B.V. »
Sophus Travel v.o.f. »
SRC Reizen B.V. »
Stip Reizen B.V. »
Sundowner »
Talisman B.V. »
Thika B.V. »
Thomas Cook Nederland BV »
Tico Reizen B.V. »
Travel Trend B.V. »
Traveljet Vakanties B.V. »
TravelWorld B.V. »
TUI Nederland N.V. »
Untamed Travelling »
Vamonos Travels »
Van Verre Reizen »
VCK Travel B.V. »
Wereldcontact Reizen B.V. »
WRC Reizen Groep B.V. »
Yaxa Reizen »

 Reisinformatie

Sri Lanka

Ministerie Buitenlandse Zaken
Calamiteitenfonds
Bron: Calamiteitenfonds | Laatst gewijzigd: 26-04-2019

Bindend besluit:
Sri Lanka- Molest - calamiteit vastgesteld  d.d. 26 april 2019

De Calamiteitencommissie heeft op 26 april 2019 voor het (dreigend) molest in Sri Lanka de volgende besluiten genomen:

  • Vaststelling van een (dreigende) calamiteit op 26 april 2019 voor geheel Sri Lanka vanwege (dreigend) molest op basis van het ontradend (negatieve)reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Sri Lanka.
  • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 26 april 2019 als gevolg van deze (dreigende) calamiteit voor die delen van Sri Lanka waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde (dreigende) calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
    Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.
  • Het geven van de bindende instructie tot repatriëring van alle consumenten die momenteel onder de garantieregeling van het Calamiteitenfonds in Sri Lanka verblijven.

Uitvoeringsinstructie
U dient uw klanten zo spoedig mogelijk uit Sri Lanka te repatriëren. Wij begrepen van het Ministerie dat er geen acuut levensgevaar is maar dat het nodig is om de mensen de komende dagen veilig thuis te brengen. Wij vragen u ook om dit op deze wijze met uw gasten te bespreken.

TUI voert op korte termijn een repatriëringsvlucht uit. Die actie wordt voor deelnemers aan het Calamiteitenfonds gecoördineerd door TUI. Voor planning en informatie kunnen deelnemers contact opnemen met TUI via health&safety-benelux@tui.nl.

Reizigers die de komende paar dagen al op een reguliere vlucht uit Sri Lanka zouden vertrekken, kunnen op deze wijze terugkeren naar Nederland. Voor overige gevallen waarin de repatriëringsvlucht geen optie is, kan in overleg met het Calamiteitenfonds worden gezocht naar andere opties (lijndienstvluchten).

Voor rondreizen in de regio welke ook Sri Lanka aandoen geldt dat indien de reizen worden aangepast – zodanig dat Sri Lanka niet wordt bezocht – de meerkosten voor reisaanpassing vergoedbaar zijn.

Repatriëring betekent definitieve staking van de reis. Dan heeft de consument recht op vergoeding van de meerkosten van repatriëring en van de niet-genoten dagen.
De reisorganisator keert de vergoeding aan de consument uit en overlegt aan het Calamiteitenfonds een overzicht van de vergoede bedragen. Hij geeft ook een specificatie van de in de reissom begrepen kosten van vervoer en verblijf.
Het Calamiteitenfonds berekent op basis daarvan het bedrag van de terugbetaling aan de reisorganisator. De in de reissom begrepen marge maakt onderdeel uit van de terugbetaling. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.

De vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen start op de dag dat de klant is teruggereisd naar Nederland. Voor klanten die op de geboekte terugreisdatum naar Nederland terugkeren ontstaan geen meerkosten en volgt derhalve geen vergoeding (voor meerkosten of niet genoten dagen).

Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 26 april 2019 geldt dat de (gevolgen van) het (dreigend) molest in Sri Lanka bij deelnemers verondersteld worden bekend te zijn.
De gevolgen van dit (dreigend) molest vormen geen onverwachte en onvoorziene gebeurtenis meer die zich pas tijdens de reis manifesteert. Het is voor aanvang van de reis bekend. Het Calamiteitenfonds geeft hiervoor geen dekking.
De deelnemer is dan zelf voor de (correcte) uitvoering van de reisovereenkomst aansprakelijk.

De Calamiteitencommissie wijst deelnemers en reizigers op het aangepaste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zie https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/sri-lanka/reizen/reisadvies

------
Bindend besluit d.d. 22.04.2019​
Sri Lanka- aanslagen: Calamiteit vastgesteld

De Calamiteitencommissie heeft voor de diverse aanslagen in Sri Lanka op paaszondag 21 april 2019 de volgende besluiten genomen:
  • Vaststelling van een calamiteit (op basis van molest) op 21 april 2019 voor die delen van Sri Lanka die werden getroffen door aanslagen (op kerken en hotels). 
  • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie op 21 april 2019 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Sri Lanka (met name Colombo) waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. 
Uitvoeringsinstructie
Deelnemers kunnen voor reizen naar Sri Lanka die op 21 april 2019 al waren aangevangen (uit Nederland vertrokken) en die ter plaatse - als gevolg van het molest - niet volgens plan konden worden uitgevoerd de meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen.
De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.

De kleurcode van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Sri Lanka blijft ongewijzigd geel (let op, veiligheidsrisico’s). Er wordt daarom geen besluit tot repatriering van in Sri Lanka aanwezige reizigers genomen. De kosten van vrijwillige repatriëring worden niet door het fonds gedekt.

Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 21 april 2019 (na de aanslagen) geldt dat de (gevolgen van) deze aanslagen in Sri Lanka bij deelnemers verondersteld worden bekend te zijn. De gevolgen van dit molest vormen dan geen onverwachte en onvoorziene gebeurtenis meer die zich pas tijdens de reis manifesteert. Het is voor aanvang van de reis bekend. Het Calamiteitenfonds geeft hiervoor geen dekking. De deelnemer is dan zelf voor de (correcte) uitvoering van de reisovereenkomst aansprakelijk.

De Calamiteitencommissie wijst deelnemers en reizigers op het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en de hierin opgenomen adviezen.
Aanvullende info
Bron: LCR | Laatst gewijzigd: 29-04-2019


ANVR tegen seksueel misbruik kinderen
Seksuele uitbuiting van kinderen komt in principe overal ter wereld voor; in sommige landen meer (zichtbaar) dan in andere landen. De ANVR voert samen met het Ministerie van Veiligheid en Justitie, politie, Koninklijke Marechaussee, ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a Girl de campagne ‘Don’t Look Away’, gecoördineerd door ECPAT. ECPAT voert campagne in meer dan 80 landen tegen commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, ofwel kinderprostitutie, kinderporno en kinderhandel voor seksuele doeleinden.

ANVR leden:
- mogen zich op geen enkele wijze inlaten met het organiseren en aanbieden van reizen die mede kinderprostitutie ten doel hebben;
- zorgen ervoor dat zij contracten met hotels kunnen opzeggen indien deze gelegenheid geven;
- zullen waar nuttig en/of noodzakelijk informatie over de problematiek van kindermisbruik verstrekken aan reizigers, hetzij schriftelijk, hetzij mondeling via de reisleiding.

Bestel hiervoor gratis flyers via info@ecpat.nl of download campagnemateriaal.

Seksueel misbruik van kinderen is strafbaar, ter plaatse en in Nederland. Ook al werd het misdrijf in het buitenland begaan, aangifte in Nederland is (nog) mogelijk. Wij roepen iedereen op alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden bij www.meldkindersekstoerisme.nl.
Gezondheid
Bron: LCR | Laatst gewijzigd: 29-04-2019

Deze informatie wordt samengesteld door en is afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Persoonlijk advies
Deze informatie is van algemene aard. Uiteindelijk bepalen uw reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die u onderneemt, uw gezondheid en uw leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u nodig zijn. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD). Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden wilt gaan reizen, of als u op reis bijzondere risico’s loopt door activiteiten of beroep.

Gele koortsKomt niet voor. Vaccinatie verplicht als men vanuit een gele koorts gebied komt. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
DTPVaccinatie aanbevolen.
BuiktyfusVaccinatie aanbevolen bij reisduur van 2 weken of langer
Hepatitis AVaccinatie aanbevolen.
Hepatitis BVaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
TuberculoseVerhoogd risico op TBC. Raadpleeg (huis) arts / GGD of vaccinatie/controle op besmetting voor u zinvol is.
RabiesKan bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Japanse EncefalitisKomt (mogelijk) voor. Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
MuggenZiekten die door muggen worden overgedragen komen voor zoals zika, chikungunya en dengue koorts/knokkelkoorts. Bescherm u goed tegen muggenbeten.
Klimaat

Weerstation COLOMBO

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  27 
Februari  27  26 
Maart  28  27 
April  29  14  28 
Mei  29  19  29 
Juni  28  18  28 
Juli  28  12  28 
Augustus  28  11  27 
September  28  13  27 
Oktober  27  19  28 
November  27  16  28 
December  27  10  27 

Weerstation HAMBANTOTA

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  10  27 
Februari  28  26 
Maart  28  11  27 
April  29  17  27 
Mei  29  19  28 
Juni  29  23  28 
Juli  29  23  28 
Augustus  29  20  28 
September  28  17  27 
Oktober  28  18  28 
November  27  18  28 
December  27  15  27 

Weerstation NEGOMBO

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  27 
Februari  28  26 
Maart  27  27 
April  29  14  28 
Mei  29  19  29 
Juni  28  17  28 
Juli  28  11  28 
Augustus  28  11  27 
September  28  13  27 
Oktober  28  19  28 
November  27  16  28 
December  27  11  27 

Weerstation NUWARA ELIYA

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  16  15 
Februari  17  16 
Maart  17  12 
April  17  16 
Mei  18  16 
Juni  17  27 
Juli  16  27 
Augustus  17  23 
September  17  21 
Oktober  17  23 
November  17  23 
December  16  18 

Weerstation RATMALANA

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28  27 
Februari  28  26 
Maart  29  27 
April  29  13  28 
Mei  29  18  29 
Juni  29  17  28 
Juli  28  12  28 
Augustus  28  11  27 
September  28  13  27 
Oktober  28  16  28 
November  28  14  28 
December  27  10  27