Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation Linksdetail

Je bent hier:
ANVR  >  Reisinformatie
Ministerie BuZa
Calamiteitenfonds
Aanvullende info
Grensdocumenten
Gezondheid
Klimaat
255348a8-a916-486f-b4b1-3c34086365ec
ANVR-leden
Voor deze bestemming kan je terecht bij je eigen reisbureau/reisadviseur of bij de onderstaande reisondernemingen:

ACSI Touroperating B.V. »
Adagio BVBA »
Aktiva Tours B.V. »
Amicitia Reizen B.V. »
ANWB Leden- en Kampeerreizen B.V. »
ApriOri Reizen »
C&O Travel B.V. »
Camping in Comfort B.V. »
Casita Travel B.V. »
Cirkel Mambo Reizen B.V. »
Club Mediterranee Holland B.V. »
Corendon International Travel B.V. »
Cruise Travel Nederland B.V. »
Cruisewinkel.nl B.V. »
Dalstra Reizen »
De Jong Intra Vakanties B.V. »
Diogenes Reizen B.V. »
Djoser B.V. »
Dock C CruisePartners B.V. »
DrieTour Reizen B.V. »
Effe Weg B.V. »
Eigen-Wijze Reizen B.V. »
Estivant Vakanties B.V. »
Euronature B.V. »
Exclusive Destinations N.V. »
Fast Fleet B.V. »
Fietsvakantiewinkel B.V. »
Flex Travel B.V. »
Friendship Cruises B.V. »
Gebo Special Products B.V. »
Hannick Reizen B.V. »
HHD B.V. »
High Flight International B.V. »
Incento B.V. »
IOT groups B.V. »
Isropa »
Keijman Reizen B.V. »
Labrys B.V. »
Maaskant Reizen B.V. »
Mosae Group Travel »
noSun reizen B.V. »
NRK Cruises B.V. »
OAD Touroperating B.V. »
Out! vof »
Pelikaan Touroperations B.V. »
Pharos Reizen van ANWB B.V. »
Pin High Golf Travel B.V. »
Renaissance Passages B.V. »
Sajet Special Tours & Travel »
Sawadee Amsterdam B.V. »
Schiethart Reizen »
Snow Leopard Adventures »
SNP Natuurreizen B.V. »
Sophus Travel v.o.f. »
SRC Reizen B.V. »
Stichting Dolfijn Vakanties »
Stichting Het Buitenhof »
Stichting VNB »
Stichting Wielewaal »
Stip Reizen B.V. »
STYLE individuals B.V. »
Sun United B.V. »
Sunair Vakanties B.V. »
Sundowner »
Thika B.V. »
Thomas Cook Nederland BV »
Travel Inventive B.V. »
Travelhome BV »
Traveljet Vakanties B.V. »
TUI Nederland N.V. »
V.o.f. Reisorganisatie Internatuur »
Vacansoleil B.V. »
Valerius Reizen B.V. »
VCK Travel B.V. »
Voigt Travel »
WRC Reizen Groep B.V. »
Yaxa Reizen »
Zeetours Cruises »

 Reisinformatie

Portugal

Ministerie Buitenlandse Zaken
Calamiteitenfonds
Bron: Calamiteitenfonds | Laatst gewijzigd: 20-10-2017

Portugal - bosbranden: calamiteit vastgesteld
Bron:  20-10-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de bosbranden in Portugal in oktober 2017 de volgende besluiten genomen:
  • Vaststelling van een calamiteit met ingang van 16 oktober 2017 voor die plaatsen in (centraal) Portugal die werden getroffen door bosbranden. Het getroffen gebied bevindt zich in het binnenland van Portugal dat ligt tussen Porto en Lissabon.
  • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 16 oktober 2017 voor die plaatsen in het getroffen gebied Portugal waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.
Uitvoeringsinstructie
Deelnemers kunnen voor reizen die op 16 oktober 2017 al waren aangevangen en die als gevolg van de bosbranden in Portugal niet volgens plan konden worden uitgevoerd de meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen. 
De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.

Indien reisaanpassing niet mogelijk bleek en de reis (tijdelijk) moest worden gestaakt dan heeft de consument recht op vergoeding van de niet-genoten dagen.
Deze uitkering komt aanvullend op de vergoeding van meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen aan de reisorganisator.
De reisorganisator keert de vergoeding van de niet-genoten dagen aan de consument uit en overlegt aan het Calamiteitenfonds een overzicht van de vergoede bedragen. 
Hij geeft ook een specificatie van de in de reissom begrepen kosten van vervoer en verblijf. Het Calamiteitenfonds berekent op basis daarvan het bedrag van de terugbetaling aan de reisorganisator. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.

Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 16 oktober 2017 geldt dat (de gevolgen van) de bosbranden in Portugal (van midden oktober 2017 en eerder) bij deelnemers verondersteld wordt bekend te zijn. (De gevolgen van) deze natuurramp vormt geen onverwachte en onvoorziene gebeurtenis meer die zich pas tijdens de reis manifesteert. Het is voor aanvang van de reis bekend. Het Calamiteitenfonds geeft hiervoor geen dekking. De deelnemer is daarom zelf voor de (correcte) uitvoering van de reisovereenkomst aansprakelijk.

 

Bindend besluit d.d. 21.07.2017: Bosbranden Portugal
Bron: 21.07.2017 

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de bosbranden in Portugal in juni 2017 retroactief de volgende besluiten genomen:

  • Vaststelling van een calamiteit van 17 juni 2017 tot en met 21 juni 2017 voor die plaatsen in (centraal) Portugal die werden getroffen door bosbranden.
  • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie van 17 juni 2017 tot en met 21 juni 2017 voor die plaatsen in (centraal) Portugal waar aan het fonds deelnemende reisorga­nisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

Uitvoeringsinstructie

Deelnemers kunnen voor reizen die op 17 juni 2017 al waren aangevangen en die ‑ als gevolg van de bosbranden in Portugal ‑ niet volgens plan konden worden uitgevoerd de
meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.

Indien reisaanpassing niet mogelijk bleek en de reis (tijdelijk) moest worden gestaakt dan heeft de consument recht op vergoeding van de niet-genoten dagen.
Deze uitkering komt aanvullend op de vergoeding van meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen aan de reisorganisator.
De reisorganisator keert de vergoeding van de niet-genoten dagen aan de consument uit en overlegt aan het Calamiteitenfonds een overzicht van de vergoede bedragen. 
Hij geeft ook een specificatie van de in de reissom begrepen kosten van vervoer en verblijf. Het Calamiteitenfonds berekent op basis daarvan het bedrag van de terugbetaling aan de reisorganisator. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.

Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 17 juni 2017 geldt dat (de gevolgen van) de bosbranden in Portugal (van midden juni 2017) bij deelnemers verondersteld wordt bekend te zijn.(De gevolgen van) deze natuurramp vormt geen onverwachte en onvoorziene gebeurtenis meer die zich pas tijdens de reis manifesteert. Het is voor aanvang van de reis bekend. 
Het Calamiteitenfonds geeft hiervoor geen dekking. 

De deelnemer is daarom zelf voor de (correcte) uitvoering van de reisovereenkomst aansprakelijk.

Aanvullende info
ANVR tegen seksueel misbruik kinderen
Seksuele uitbuiting van kinderen komt in principe overal ter wereld voor; in sommige landen meer (zichtbaar) dan in andere landen. De ANVR voert samen met het Ministerie van Veiligheid en Justitie, politie, Koninklijke Marechaussee, ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a Girl de campagne ‘Don’t Look Away’, gecoördineerd door ECPAT. ECPAT voert campagne in meer dan 80 landen tegen commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, ofwel kinderprostitutie, kinderporno en kinderhandel voor seksuele doeleinden.

ANVR leden:
- mogen zich op geen enkele wijze inlaten met het organiseren en aanbieden van reizen die mede kinderprostitutie ten doel hebben;
- zorgen ervoor dat zij contracten met hotels kunnen opzeggen indien deze gelegenheid geven;
- zullen waar nuttig en/of noodzakelijk informatie over de problematiek van kindermisbruik verstrekken aan reizigers, hetzij schriftelijk, hetzij mondeling via de reisleiding.

Bestel hiervoor gratis flyers via info@ecpat.nl of download campagnemateriaal.

Seksueel misbruik van kinderen is strafbaar, ter plaatse en in Nederland. Ook al werd het misdrijf in het buitenland begaan, aangifte in Nederland is (nog) mogelijk. Wij roepen iedereen op alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden bij www.meldkindersekstoerisme.nl.
Grensdocumenten
Heb je de juiste (grens)papieren voor jouw bestemming?
Sommige landen eisen een specifieke geldigheidsduur van jouw paspoort. Ook kan het zijn dat je een visum nodig hebt voor dit land, soms afhankelijk van je nationaliteit. Kijk voor meer informatie hierover bij het ministerie van BuZa op deze pagina onder 'Reisdocumenten & visa' of vraag advies bij jouw reisonderneming.
Gezondheid
Bron: LCR | Laatst gewijzigd: 05-09-2016

Deze informatie wordt samengesteld door en is afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Persoonlijk advies
Deze informatie is van algemene aard. Uiteindelijk bepalen uw reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die u onderneemt, uw gezondheid en uw leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u nodig zijn. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD). Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden wilt gaan reizen, of als u op reis bijzondere risico’s loopt door activiteiten of beroep.

Muggen:  Ziekten die door muggen worden overgedragen komen
                   voor zoals zika, chikungunya en dengue koorts/
                   knokkelkoorts. Bescherm u goed tegen muggenbeten.
Klimaat

Weerstation FARO

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  13  14 
Februari  14  15 
Maart  15  15 
April  17  17 
Mei  19  10  18 
Juni  22  12  20 
Juli  24  12  22 
Augustus  24  11  21 
September  22  21 
Oktober  20  20 
November  17  18 
December  14  17 

Weerstation FUNCHAL

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  17  16 
Februari  16  16 
Maart  17  17 
April  17  18 
Mei  19  20 
Juni  20  21 
Juli  22  22 
Augustus  23  23 
September  23  23 
Oktober  22  21 
November  20  20 
December  18  18 

Weerstation LISBOA / GAGO COUTHINHO

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  12  10  14 
Februari  13  14 
Maart  15  14 
April  17  15 
Mei  18  10  17 
Juni  22  11  18 
Juli  24  12  19 
Augustus  24  12  20 
September  23  19 
Oktober  19  18 
November  15  17 
December  13  10  16 

Weerstation PONTA DELGADO

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  15  14  17 
Februari  15  12  16 
Maart  15  14  16 
April  16  10  16 
Mei  18  17 
Juni  20  19 
Juli  22  22 
Augustus  23  23 
September  22  22 
Oktober  20  12  21 
November  18  13  19 
December  16  14  17 

Weerstation PORTO PEDRAS RUBRAS

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  10  13  14 
Februari  11  10  14 
Maart  13  14  14 
April  15  15 
Mei  17  17 
Juni  20  10  18 
Juli  21  11  19 
Augustus  22  10  20 
September  20  19 
Oktober  17  10  18 
November  14  12  17 
December  11  13  16 

Weerstation PORTO SANTO

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  17  16 
Februari  17  16 
Maart  17  17 
April  18  18 
Mei  19  20 
Juni  21  21 
Juli  23  22 
Augustus  24  23 
September  23  23 
Oktober  22  21 
November  20  20 
December  18  18 

Weerstation VIANA DO CASTELO

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  10  14  14 
Februari  10  12  13 
Maart  13  13  14 
April  14  10  15 
Mei  17  10  17 
Juni  18  10  18 
Juli  20  11  19 
Augustus  20  10  20 
September  19  19 
Oktober  17  11  18 
November  13  14  17 
December  11  14  16